Riksarkivet vil ikke slette uskyldiges DNA-profiler

Riksarkivet ber om at slettingen av alle DNA-profiler av uskyldige nordmenn stoppes. Tiltaket skal sikre personvernet, men Riksarkivet mener verdifull informasjon kan gå tapt.

– DNA-profiler har verdi som dokumentasjon etter arkivloven. Verdifullt arkiv kan gå tapt dersom man legger for stor vekt på sletting som eneste virkemiddel for å ivareta personvernet, heter det i brevet Riksarkivet har skrevet til Kripos, ifølgeNRK.

Kripos mener tilliten til politiet kan svekkes om Rettsmedisinsk institutt ved Universitetet i Oslo beholder profilene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det vil være veldig uheldig for oss om folk ikke kan stole på at DNA-profilene blir behandlet slik loven krever, sier personvernrådgiver Mari Hersoug Nedberg i Kripos til kanalen.

Kripos mener at folk er blitt mindre samarbeidsvillige med å gi fra seg DNA i overgrepssaker etter at Datatilsynet 2010 avslørte at Rettsmedisinsk institutt har et ulovlig register av DNA-profiler. Profilene gjelder frikjente, vitner, voldtektsofre og andre fornærmede i saker.

Instituttet har fått frist til å slette DNA-profilene innen januar 2017 etter å ha tapt hos både Datatilsynet og personvernnemda.

Datatilsynet og Kripos mener at det bare burde være Kripos som har et register over DNA-profiler. Disse skal bare gjelde personer som er dømt eller siktet.