Vil gi folket kunnskap om reformasjonen

Er du en av dem som føler du mangler kunnskap om reformasjonen? Da kan kanskje Universitetsbiblioteket i Bergen sin nye nettportal og digitale utstilling være hjelpen du trenger.

– Vi hadde lyst til å markere reformasjonen, men ønsket også en digital plattform hvor vi kan legge ut noe av all den religiøse litteraturen som finnes ved Universitetsbiblioteket i en kontekst i fremtiden, sier Bjørn-Arvid Bagge, som er leder for manuskript- og librarsamlingene ved Universitetsbiblioteket.

Ulike plattformer

Den offisielle markeringen av 500-års jubileumet for reformasjonen fant nylig sted i Nidarosdomen i Trondheim, men det er grunn til å anta at kunnskapen i den norske befolkningen rundt temaet likevel er begrenset. Derfor håper Bagge og hans medarbeidere at den digitale utstillingen kan bidra til at folk får mulighet til å tilegne seg kunnskap om en sentral del av vår historie og kulturarv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har forsøkt å gjøre det brukervennlig og forståelig. Det blir en måte å drive folkeopplysning på dette. Jeg tror det vi presenterer er en ganske helhetlig utstilling, men det er selvsagt brukerne som må bedømme hvor godt resultatet er. Vi har valgt å bruke ulike plattformer i formidlingen. I tillegg til tekst og bilder, har vi laget korte videoer. Dette er noe man også kan se på Facebook, opplyser Bagge til Dagen.

Tidslinje

Den digitale utstillingen belyser ulike sider ved det religiøse livet i Norge i løpet av de 500 årene siden lutherdommen først begynte å ta form. Først og fremst er det konstruert en virtuell tidslinje hvor sentrale hendelser innenfor kirkelivet i vårt eget land presenteres. Brytningstiden da reformasjonen ble innført er viet mye plass, men linjene trekkes også frem til i dag. Bagge tror flere grupper vil ha nytte av den nye nettportalen.

– Skoleverket kan være en målgruppe, men jeg tenker historikere, teologer, studenter, kristenfolket eller dem som bare er nysgjerrig vil kunne dra nytte av informasjonen vi har lagt ut. Jeg synes vi har fått til en spennende funksjon, og for oss er det viktig at brukerne får en god opplevelse når de besøker nettportalen, fortsetter Bagge.

Billedbibler

Noe av det man kan finne i den digitale utstillingen, er de store billedbiblene fra 1500- og 1600-tallet. Erik Pontoppidans førsteutgave av «Sandhed til Gudfrygtighed», er også lagt ut på nett. Katekismeutgaven til Pontoppidan er den som kanskje har betydd mest for norske konfirmanter gjennom flere hundre år.

– Utgivelsen av billedbibelen var første gang man ga ut en hel bibel i Norge og Danmark. 3.000 eksemplarer ble trykket, og det var et høyt antall på den tiden. En del av reformasjonstanken var jo at hver og en skulle lese Guds ord på egen hånd. Det skulle være noe mer enn en kjedelig oppramsing fra de lærdes side som var vanlig før reformasjonen.

– Betydde mye for folk

– I skriften ble det skrevet ting som betydde mye for folk. Vi skal huske på at det var svært religiøse samfunn på den tiden. De levde harde liv for å skaffe sitt levebrød, men den religiøse dimensjonen hadde en sentral plass i tilværelsen, forteller Bagge, som også er historiker.

Universitetsbibliotekets spesialavdeling håper at den digitale utstillingen kan være startskuddet på et nettsted hvor de samler eldre historisk religiøs litteratur på et sted. Avdelingen sitter på unike manuskripter og bøker som de mer enn gjerne ønsker å dele med omverden.

– Vi ser for oss at dette kan være en inngangsport til den eldre religiøse litteraturen som ellers ville blitt liggende død. Gjennom nettet når vi jo ut til hvem som helst med det unike materiale vi sitter på, fastslår Bjørn-Arvid Bagge.