Ønsket ikke kristen konkurrent til Dagen

Johannes Lavik mente det var nok med én kristen dagsavis i Norge. Bli med på et dypdykk i Dagen-arkivet.

Johannes Lavik, som var sjefredaktør i Dagen fra starten i 1919 og helt frem til 1952, kjempet for at avisen skulle være den samlende kristne dagsavisen i Norge. Han mente det var nok med et kristelig dagblad i landet og så med skepsis på tankene om å lansere en konkurrent til Dagen.

* Klikkher for å komme til e-avisen – og for å søke i det historiske arkivet (iarkiv-guiden kan du få mer info)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Frikirkelig alternativ?

Tidlig i 1920 hadde det i pinsevennorganet «Korsets Seier» stått på trykk et forslag fra pinsebevegelsens grunnlegger Thomas Ball Barratt om at de frikirkelige måtte få sitt eget kristelige dagblad.

Men blant annet Baptistsamfunnet gikk imot Barratt og sa at deres bevegelse ville støtte Dagen.

Strid om utgiversted

Lavik så med økende uro på at en i ulike kristne kretser, ikke minst hos Østlandsbaserte organisasjoner, syslet med tanken om å få i gang et alternativ til Dagen, eventuelt flytte avisutgivelsen fra Bergen til Oslo.

Dette siste kom som et forslag fra Det Lutherske Indremisjonsselskap. Saken ble drøftet på Dagens generalforsamling høsten 1925. Her ble det enstemmig vedtatt at avisen fremdeles skulle være Bergens-basert.

LES OGSÅ:

Allianseteologi

Foruten det at Dagen ble utgitt i Vestlandshovedstaden, var det også en anstøtssten i enkelte kretser at avisen bygget på såkalt alliansegrunn. Den var grunnlagt på den apostoliske bekjennelse, og ikke bare luthersk tro, slik kritikerne ønsket.

– Pass på det lutherske gjerdehold, kjære Dagen, het det i en kommentar til avisen. Dagen-redaktøren svarte at han gjerne ville være med på vaktholdet om den lutherske egenarten, men skrev han, vi vet da at det er kristne også på den andre siden av gjerdet, like gode kristne, kanskje bedre kristne.

Da Vårt Land ble grunnlagt i 1945, fikk Oslo sitt eget kristelige dagblad, til og med på luthersk grunn.