En bygning står i brann mens Carr-brannen herjer like utenfor Redding i California. Bildet er fra torsdag. Foto: AP / NTB scanpix.

Ny skogbrann i California driver tusenvis på flukt

Tusenvis av mennesker i California har flyktet fra en trolig påsatt skogbrann sørøst for Los Angeles. Samtidig raser de andre brannene i delstaten for fullt.

Cranston-brannen i Sør-California, samt en annen brann i Nord-California kalt Carr-brannen, er blant de mest omfattende skogbrannene som herjer rundt om i USAs mest folkerike delstat lørdag ettermiddag. Sistnevnte har allerede krevd to brannmenns liv.

En tredje omfattende brann, Ferguson-brannen, har bevegd seg opp mot nasjonalparken Yosemite sentralt i California, og ført til at en av delstatens mest populære attraksjoner må holdes delvis stengt. Tidligere denne uka krevde den også et menneskeliv, da en brannmann som kjempet mot flammene omkom.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Brannfaren fortsetter å øke rundt om i California. Sørg for at du selv og din familie er klare for å evakuere. Vær på vakt, heter det i en advarsel fra Californias krisemyndigheter lørdag.

Påsatt

Mer enn 1.300 brannfolk kjemper mot Cranston-brannen, som startet onsdag og fortsatt sprer seg raskt. Flere enn 7.000 mennesker er evakuert.

Faren fra Cranston-brannen og en annen skogbrann har ført til at alle landområder som tilhører US Forest Service i Santa Rosa og det nasjonale fjellmonumentet San Jacinto er stengt av.

En 32 år gammel mann er pågrepet og siktet for 15 tilfeller av brannstiftelse i Sør-California, blant annet for Cranston-brannen.

Unntakstilstand

Carr-brannen i Nord-California brøt ut allerede mandag. Torsdag nådde den byen Redding, som har rundt 92.000 innbyggere, og brannen øker fortsatt «ukontrollerbart» i størrelse.

Lørdag jobber 3.400 brannfolk intensivt med å få kontroll på brannen, som i tillegg til å kreve to menneskeliv allerede har ødelagt mer enn 500 bygninger og 194 kvadratkilometer jord.

Delstatsguvernør Jerry Brown har slått fast at dette ikke er nok, og erklært unntakstilstand i fylket Shasta og bedt om føderal hjelp.

– Vi må redde liv og beskytte eiendom, heter det i en uttalelse fra hans kontorer, der han ber om militærfly og nødhjelp og vann til de drøyt 30.000 som er evakuert i fylket.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

CNN skriver at redningsarbeiderne samtidig med brannslukkingen leter desperat etter savnede, deriblant en kvinne og to små barn som ble meldt savnet i Redding tidligere denne uka.

Venter mer tørt vær

Foreløpig er det lite som tyder på at brannvesenet får hjelp fra naturens side.

– Det er fortsatt ventet varmt og tørt vær resten av helga, med temperaturer godt over 30 grader, skriver brannvesenet i California på nettsidene sine.

– Vinder, høye temperaturer og tørr vegetasjon kan fortsatt føre til at brannene sprer seg enda raskere, skriver de videre.

Brannene skjer året etter det hittil verste skogbrann-året i California noensinne. Mer enn 40 mennesker omkom, og over 9.000 bygninger ble ødelagt som følge av branner som herjet i vinregionene Napa og Sonoma i 2017.

Les også
Minst 81 døde i Hellas-brannene
Les også
Sverige: – Kjemper mot den største brannen i moderne tid
Les også
Ber om regn og pengar
Les også
Bøndenes erstatningskrav kan overstige en halv milliard kroner
Les også
Dødstallet stiger etter skogbranner i Hellas