FLYTTET: Dødssyke Brittany Maynard flyttet fra California til Oregon for å kunne benytte muligheten til dødshjelp som delstaten innførte på 90-tallet. Hun brukte sine siste dager for at også resten av USA skal innfører en liknende ordning. Foto: Familien Maynard / AP / NTB Scanpix

Britanny har avsluttet sitt liv

– Hun døde fredfullt i sitt hjem lørdag, omgitt av familie og venner.

Dette opplyser Sean Crowley, talsmann for organisasjonen Compassion & Choices, tilUSA Today.

Den amerikanske kvinnen Brittany Maynard (29) fikk i januar beskjed om at hun hadde en uhelbredelig hjernesvulst som ville gi henne få måneder igjen å leve. Hun fyktet at svulsten også vil føre til store smerter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I uttalelsen som ble sendt ut fra Compassion & Choices natt til søndag norsk tid, står det at Maynard fikk stadig flere og kraftigere anfall, samt kraftige smerter i hode og nakke.

«Hun valgte å ta overdosen med medisiner hun har hatt liggende i flere måneder.».

Les Kari Fures lederartikkel:Britanny fortjener vår inderlige medfølelse. Likevel kan vi ikke støtte hennes valg om å avslutte livet.

En siste hilsen

På Facebook har Britanny Maynards lagt ut sin siste hilsen:

«Farvel til alle mine kjære venner og familie som jeg elsker. I dag er dagen jeg har valgt å dø med verdighet i møte med min dødelige sykdom. Denne forferdelige kreften i hjernen som har tatt så mye fra meg ... men ville ha tatt så mye mer. Verden er et vakkert sted. Å reise har vært min beste lærdom. Mine nære venner og folk er de største giverne. Jeg har en ring av støtte rundt sengen min mens jeg skriver dette ... Farvel verden. Spre god energi.»

Ønsket å velge selv

Hun har via sosiale medier gjort det klart at hun ønsket seg en «fredelig og smertefri» avslutning på livet. Derfor flyttet hun fra California til Oregon sammen med mannen og familien. Dette fordi Oregon er en av fem amerikanske delstater som tillater legeassistert selvmord.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Planen hun gjennomførte, var å løse opp en stor mengde sovetabletter i et glass vann, drikke det og sovne inn for alltid.

Heftig debatt

Maynards ønske om å ende livet sitt har skapt en voldsom debatt verden over. Det kommer av at hun har ført en offentlig kampanje, via Facebook, for at retten til døds​hjelp skal innføres i alle amerikanske stater.

I tillegg inviterte hun hele verden til å følge sine siste dager via hjemmesiden thebrittanyfund.​org.

Torsdag 23. oktober la Brittany ut en reaksjon på hjemmesiden sin etter at to leger hadde diskutert hennes valg i et TV-program. Brittany mente at debatten foregikk på helt gale premisser og hadde behov for å presisere:

– Jeg har tatt mine avgjørelser basert på egne ønsker, klinisk forskning, valg, diskusjoner med leger og logikk. Jeg er ikke deprimert eller suicidal. Jeg har hatt styringen over mine valg og har tatt kontrollen over en skremmende, dødelig sykdom ved hjelp av min egen menneskelige logikk, skriver den amerikanske kvinnen.

I Norge fikk dødshjelpsdebatten ny fart da en 88 år gammel kvinne for noen uker siden var ute i media og ba om dødshjelp. Hun hadde hatt flere hjerneslag, var mentalt oppegående, men fysisk helt hjelpeløs.

Sterke reaksjoner

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Brittany Maynards dødsønske har også resultert i mange sterke reaksjoner internasjonalt. Joni Eareckson Tada, redaktør av magasinet The Christian Institute on Disability, har uttalt at det er helt galt at et menneske gjør seg til herre over egen død.

– Jeg tror at Brittany mang​ler en kri​tisk faktor i sin døds​formel: Gud. Reisen som vi alle skal gjøre til den andre siden av døden, er den viktigste begivenheten vi skal igjennom. Dessverre har tre land og fem sta​ter fast​slått at enkeltmennesker selv kan gjøre dette valg. Det er det som skjer når Gud blir over​sett: Den moralen som har vei​ledet samfunnet begynner å smuldre opp, skriver Eareckson Tada.

På nettsiden Catholic On​li​ne skriver presten Adele M. Gill fra Maryland at aktiv døds​hjelp ikke er i overensstemmelse med troen på Gud.

– Jeg synes ikke denne kvinnens plan om å avslutte livet for tidlig er modig. Tvert i​mot. Det er snare​re en selvdestruktiv og sel​visk handling å avslutte eget liv før Guds per
​fekte timing.