ISRAEL: Biskop Ole Christian Kvarme kan ikke se vekk fra løftene Gud gir til Israel i Det nye testamentet. Her sammen med Helga Haugland Byfuglien og Solveig Fiske. Arkivbilde.

Kvarme knytter landløftene til Israels folk

Biskop Ole Christian Kvarme mener det vil være arrogant av kristne å si at landet Israel ikke er en gave fra Gud til jødene. – Grenser til kristensionisme, svarer Hans Morten Haugen.

– Å skrive landløftene ut av Paulus sine brev, evangeliene og av vår situasjon. Og med tanke på den kristne kirke historiske forhold til jødene. Er det ikke et stykke arroganse å si at jødenes liv i landet ikke er en gave fra Gud, spurte en engasjert Kvarme sine bispekolleger og andre fremmøtte i Krypten under Oslo domkirke.

Mandag åpnet bispemøtet med mottakelse i Oslo domkirke. Byens biskop stod for foredraget, som trykkes i redigert form i dagens avis. Med tittelen «Israel, folkene og Bibelens løfter» var det grunnlaget lagt for debatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kristensionisme

Kommentaren fra Kvarme kom etter at Hans Morten Haugen, leder av Sabeels venner i Norge hadde respondert på biskopens foredrag. Haugen støttet Kvarme i mye, men problematisert naturlig nok endel punkter.

– Det er ingen tvil om at israelittene har en sterk emosjonell, religiøs tilknytting til dette området. Men gir det en legitimitet til en moderne stat? Gir det staten Israel teologisk legitimitet?

Haugen lurer igjen på hva det eventuelt betyr. Er det slik at Gud har styrt beslutningstagerne rundt opprettelsen av Israel? Og i fortsettelsen?

– At det finnes en rik bibelsk geografi er jeg enig i. Men har Israel en teologisk legitimitet som ingen andre stater har?

Haugen selv mener at løftene i Bibelen er utvidet. Alle som tar imot Jesus regnes som Abrahams barn, forklarte han. Han mener også at Kvarme nærmer seg kristensionisme, når han opprettholder landløftene til Israels folk i dag.

– Sagt i all vennskapelighet, Kvarme, et slikt standpunkt legitimerer til en viss grad kristensionisme.

Folket

Kvarme har selv bodd i Israel i mange år. Han har hatt engasjement for regionen både gjennom sitt arbeid i Israelsmisjonen, Bibelselskapet og som bestyrer på Caspari Center i Jerusalem. I sin respons til Haugen gikk han ikke konkret inn i hvilke landområder han mente, men forklarte at for ham var løftene knyttet tett til folket i Israel.

– Gjennom mine år i Israel har jeg hatt svært ulik oppfatning av regjeringene som har styrt landet. Men folkets liv i landet er noe mer enn statsform og styreform. Jeg opplever at løftene handler om folkets liv, mer enn om statsform, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Røtter

Haugen og Kvarme var enige om at den kristne kirke har dype og viktige røtter i det jødiske. Det var også Rolf Gunnar Heitmann, generalsekretær i Den Norske Israelsmisjon. Han var andre respondent til Kvarmes innlegg.

– En kirke uten Israel, uten jødisk nærvær, vil være en funksjonshemmet kirke, en kirke uten røtter.

Han argumenterte klart for at Guds løfter til det jødiske folk fortsatt gjelder.

– Utvelgelsen av Israel handler ikke om deres kvaliteter eller kvantitet. Det er begrunnet ut av Guds eget hjerte. De er også valgt for din og min skyld, sa han.

Bispemøtet

Bispemøtet er et lovfestet sentralkirkelig organ som har til oppgave å samordne de gjøremål som tilliger de enkelte biskoper.

De tolv biskopene samles til bispemøte normalt tre ganger per år.

Bispemøtet ledes av preses, som er biskop i Nidaros bispedømme.

Bispemøtet har et arbeidsutvalg bestående av preses, visepreses og et tredje medlem.

Kilde: kirken.no

Les også
Næring til fordommar
Les også
Hvorfor er Israel-forkynnelsen fraværende?Menighetsdoktorer i Dagen