Har ingen planer om hellig krig mot IS

Livets Ord ønsker å korrigere bildet som har blitt presentert i media de siste dagene: 
– Bibeldronene er hverken krigerske eller militære.

– Ta den, IS! Svensk menighet skal bruke droner for slippe flere tusen små elektroniske bibler ned i det jihadist-kontrollerte Irak.

Det skriver den britiske avisen Daily Mail.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Trosmenigheten Livets Ord, opplever at medieoppslagene ikke stemmer overens med virkeligheten.

I går skrev Dagen om bibeldronene, et samarbeid mellom den svenske trosmenigheten og en ikke-navngitt, internasjonal samarbeidsorganisasjon. Prosjektet har blitt fanget opp av en rekke større aviser blant annet i England, Amerika, Russland og Israel.

Kjenner seg ikke igjen

– Det høres heftig ut med droner som slipper bibler ned til IS-soldater. Det virker spennende, og det er veldig spennende.

Likevel opplever han at det er et overdrevent fokus på droner og presiserer at det er snakk om sivile droner, ikke militære, slik Dagen kom i skade for å skrive i går.

– Først og fremst handler det om distribusjon av bibler og om å spre evangeliet. Dronene er bare en liten del av et utstrakt misjonsarbeid i Midtøsten.

Lokalbefolkningen

– Det stemmer ikke, sier han og stusser over ordbruken.

– Bibelprosjektet, som vi er så begeistret for, fremstilles som noe krigersk og militært. Det snakkes om bomber, mens det er er snakk om droner som leverer bibler og ikke slipper dem ned fra høyden.

Eurell ønsker å få fram at det er lokalbefolkningen i IS-dominerte områder som er målgruppen, ikke IS.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ideen kom fra en samarbeidspartner som holder til i området. Organisasjonen har holdt til i området i flere år og er godt kjent med situasjonen. Vi har tenkt på dette i flere måneder, og det er ikke en kjapp idé vi kom på i farten.

Han understreker at prosjektet ikke er ment for å provosere IS.

– Det er ikke snakk om tradisjonelle bibler i bokform som slippes ned i hodene på folk og som blir liggende på bakken. Biblene skal smugles inn til våre kontakter i området som vil spre dem videre, sier Eurell.

Han mener prosjektet er godt planlagt og gjennomtenkt.

– Det er få mennesker som ­kommer til å merke dronene.

Biblene som distribueres er små elektroniske enheter på størrelse med en pastilleske og har display på framsiden. Det skriver SVT Nyheter i Uppsala.

Lokalkunnskap

Han forteller at valget av distribusjonsmiddel skyldes to ting: den strenge IS-kontrollen i de aktuelle områdene, og at det i enkelte tilfeller er utfordrende å komme fram til lokalbefolkningen på grunn av ulendt og vanskelig terreng.

– Vår vurdering er gjort med utgangspunkt i vår samarbeidspartners kjennskap til området.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Av hensyn til sikkerheten til lokalbefolkningen og partnerorganisasjonen, ønsker han ikke å gå inn på detaljer omkring dronene og hvordan biblene skal distribueres.

– Det er risiko forbundet med å bo og oppholde seg i området, og vi ønsker ikke å utsette mennesker for ytterligere fare eller risiko.

Men Eurell er rask med å presisere at dersom det skulle vise seg at overleveringen av bibler viser seg mer risikofylt enn antatt, så vil de vurdere prosjektet på nytt. Han er ikke sikker på høyden biblene skal slippes fra, men understreker at det ikke er risiko for fysisk skade i overleveringen.

Overraskende respons

Det var under Europakonferansen, menighetens sommerstevne, at bibelprosjektet ble presentert fra scenen, før det ble tatt opp kollekt til formålet. Informasjonsmedarbeideren vil ikke si hvor stort beløp det er snakk om.

– Men vi ble veldig positivt overrasket over responsen, og folk ga mer enn det vi hadde forventet. Det vitner om at folk lar seg begeistre av muligheten til å spre evangeliet, sier Gabriell Eurell i Livets Ord.