KONTANTSTØTTE: Elin Marie Bjørnstad med Torbjørn på 3 og Even Johannes på 7 måneder. Kutt i kontantstøtten vil gi ekstra økonomiske utfordringer for familien utenfor Bergen.

Reagerer på å bli fratatt valgfriheten

Elin Marie Bjørnstad hadde budsjettert med å få kontantstøtte fram til minstemann er tre år, men regjeringens kutt gjør at familien må legge den økonomiske kabalen på nytt.

- Det er ingen tvil om at regjeringen vil at kvinner skal ut i arbeid, og at staten skal overta ansvaret for barna våre mens vi er på jobb, sier Bjørnstad galgenhumoristisk.
Hun og mannen Eirik har fem barn i alderen 13 år til sju måneder, og familien som er bosatt i Åsane i Bergen har valgt å benytte seg av kontantstøtte for alle de fire eldste ungene. Dette har gitt mor muligheten til å være hjemme med barna. Planen var at de også skulle benytte seg av kontantstøtte fram til minstemann Even Johannes ble tre år, men dette ser nå ut til å gå i vasken. Regjeringen har varslet at de vil fjerne støtten for to-åringer, men øke satsen for barna mellom 13 og 18 måneder.

Vil ha valgfrihet

- I august 2012 er Even Johannes 19 måneder, og han kommer da i den katogorien som ikke lenger vil få glede av de økte satsene man vil få fra 13 til 18 måneder. Når han blir to år mister vi i tillegg kontatstøtten helt, ettersom staten vil fjerne den for to-åringene. Det er klart at det vil få konsekvenser for oss at 3.000 kroner forsvinner hver eneste måned, men jeg kommer likevel ikke til å sende Even Johannes i barnhage. For oss handler det om å ha valgfrihet til å velge den løsningen vi mener er best for våre egne barn. Slik som det legges opp til nå, ser det ut til at barnefamilier skal tvinges til å ha ungene i barnehage. Men for oss er det helt utelukket å sende sønnen vår dit før han er tre år. Når de er under den alderen, synes jeg de er for små til å tilbringe dagene i en barnehage, med masse støy og bråk rundt seg. I tillegg kjemper mange unger om de voksnes oppmerksomhet, og slik vil jeg ikke at mine barn skal ha det. Vi må nok snu på kronene for å kunne være hjemme med Even Johannes når kontatstøtten forsvinner når han er to år, men jeg akter ikke å søke plass til ham i barnehage av den grunn, fastslår Elin Marie.

Viktig valg

Fembarnsmoren legger til at valget om å ikke ha ungene i barnehage handler om at hun selv har lyst til å være hjemme med dem, og at det er en løsning som er til beste for barna,
- Jeg tror barna får en mye roligere oppvekst av å være hjemme når de er så små. Er ikke ungene i toppform en dag, er det også mye bedre å tilpasse dagene i eget hjem, understreker Elin Marie.
Hun forteller til Dagen at hun kjenner mange som har benyttet seg av kontantstøtten, og de aller fleste av dem er glade for at de på den måten har kunne være hjemme med barna.DAGEN