Helsetilsynet vil granske alle landets barnevernsinstitusjoner

For første gang skal det gjennomføres et landsomfattende tilsyn ved alle landets barnevernsinstitusjoner.

Undersøkelsene er en direkte konsekvens av stormen rundt granskningsrapporten i den såkalte Glassjenta-saken tidligere i år. Rapporten, som første gang ble omtalt i Stavanger Aftenblad, avslørte store mangler og systemsvikt i forbindelse med en 15 år gammel jente som kom underbarnevernets omsorg.

Rapporten førte til den største granskningen av én enkeltbarnevernssak som noen gang er gjort i Norge, og nå vil Helsetilsynet gjennomføre samme grundige undersøkelser av alle barnevernsinstitusjoner i Norge, skriverAftenbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi planlegger nå et landsomfattende tilsyn der alle fylkesmenn skal føre tilsyn med tilbudet til barn og unge som bor på barnevernsinstitusjoner. Der vil det bli sentralt å se på bruken av makt og tvang, sier Helsetilsynets direktør, Jan Fredrik Andresen.

Granskningen i Glassjenta-saken førte til at Fylkesmannen i Hordaland, som ledet granskningen, endret tilsynsmetodikk og involverte barna mer. Samtidig endret fylkesmannen metodikken til å se mer helhetlig på makt- og tvangsbruk overfor barn, ikke bare vurdere lovligheten av hvert enkelt inngrep. I rapporten ba de også Helsetilsynet om å endre måten slike tilsyn foregår også nasjonalt.

Det er dette som nå skal gjennomføres. Men ting tar tid. Den nye praksisen blir ikke innført før i løpet av 2018 og 2019.