UDI og UD uenige om etiopisk barnebrud

UDI har godkjent ekteskapet til en etiopisk kvinne som ble gift med mannen sin da hun var 15. Det undergraver Etiopias kamp mot barnebruder, mener Utenriksdepartementet.

Ektemannen bor i Norge, og kona hans har levert søknad om familiegjenforening. Hun er over 18 år i dag, men var bare 15 år da hun ble gift.

Likevel har Utlendingsdirektoratet (UDI) kommet fram til at ekteskapet er gyldig, skriverVårt Land. Den avgjørelsen får kraftig kritikk i et notat fra Norges ambassade i Addis Abeba.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi finner det politisk problematisk at Norge undergraver etiopiske myndigheters føderale lovverk hvor minimumsalder ved ekteskap er 18 år, heter det i notatet, som er godkjent av ambassadør Andreas Gaarder.

UDI sier de har basert seg på informasjon fra den uavhengige etaten Landinfo. Etiopia vedtok i 2000 en lov som forbyr ekteskap der kvinnen er under 18 år, men mange delstater følger fortsatt den gamle loven fra 1960, der minstealderen er 15 år. UDI sier Landinfo har bekreftet at ekteskapet trolig er inngått i henhold til den gamle loven.

– Vi ser at UD og Landinfo vurderer saken svært ulikt, sier seniorrådgiver Rolf Anthonisen i UDI. Direktoratet har bedt Landinfo om en ny vurdering av forholdene i Etiopia. Han understreker at søknaden om familiegjenforening ikke er ferdig behandlet.

Les også: