En mann studerer bombeskadene i et hus, og aktivister sier det var styrker lojale til Syrias president Bashar al-Assad som sto bak angrepet nær Syrias grense til Tyrkia. Foto: Reuters / NTB scanpix

Assad varsler amnesti for «terrorister» i Syria

Syrias president Bashar al-Assad kunngjorde mandag et amnesti for forbrytelser begått fram til denne dagen, ifølge de statlige mediene.

Amnestiet skal blant annet gjelde for terrorvirksomhet. Eksempelvis skal fanger som ble dømt for brudd på Assads egen antiterrorlov fra 2012, få amnesti. Flere av disse er dømt for å ha sluttet seg til terrororganisasjoner.

De ansvarlige bak dannelsene av gruppene vil derimot ikke få amnesti, ifølge det statlige nyhetsbyrået SANA.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Assads regime bruker terrorismebegrepet om alle bevegelser som kjemper mot det sittende styret i landet.

Amnestiet erstatter også alle dødsdommer med livsvarig fengsel. I tillegg skal alle fanger over 70 år som er rammet av uhelbredelige sykdommer, settes fri.

Justisminister Najem al-Ahmad er sitert på at bestemmelsen kommer i en kontekst av «samfunnsmessig tilgivelse og et nasjonalt ønske om sameksistens når hæren skal sikre flere militære seiere».

Forrige uke vant Assad presidentvalget i Syria med 88,7 prosent. Valget fant bare sted i områder regimet hadde kontroll over. (©NTB)