Frykter for USAs framtid hvis Gud glemmes

Evangelisten Franklin Graham oppfordrer evangeliske kristne til å engasjere seg politisk for å fremme Guds vilje i den politiske debatten.

– La oss ta landet vårt tilbake, oppforer han på nettsidene til Billy Graham Evangelistic Association.

I år reiser han rundt til hovedstedene i samtlige 50 delstater i USA på Decision America Tour. Formålet er å holde bønnemøter ved de politiske maktsentra i byene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sønnen til den verdenskjente evangelisten Billy Graham (97) mener landets framtid står på spill fordi sekularistiske krefter tar over. Under møtene står de frammøtte og bekjenner sine egne og nasjonens synder.

– Det eneste håpet for dette landet er Gud, og vi har tatt Gud ut av den politiske debatten. Vi har også tatt ham ut av det offentlige rom, og jeg vil få ham inn igjen, sa han nylig til Fox News, ifølge Christian Post.

Ingen anbefaling

I et intervju med CNN sier Graham at evangeliske kristne er sinte på det politiske systemet. Det er også slik han forklarer Donald Trumps popularitet.

– Det er mye sinne i dette landet, og jeg er sint også. Jeg er sint på republikanerne, og jeg er sint på demokratene, sier Graham, som etter planen kommer på besøk til Norge for å tale neste år.

Han anklager politikerne for å være passive.

Tidligere har han understreket at han ikke tror noen av de politiske partiene kan løse USAs problemer, men at landet er avhengig av et inngrep fra Gud. Samtidig oppfordrer han kristne til å gå inn i politikken.

– Vi trenger kristne på hvert eneste nivå, sier han til CNN.

Graham sier han ikke vil fortelle kristne hvem de bør stemme på i presidentvalget, men anbefaler dem å stemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Sist gang tror jeg det var 20 eller 30 millioner evangeliske kristne som holdt seg hjemme. De stemte ikke. Det er en skam, sier han.

Sterk leder

Samtidig advarer han partiene mot å tro at de kan regne med de evangeliske kristnes stemmer.

– Særlig republikanerne må forstå at de ikke kan ikke kan ta de evangeliske stemmene for gitt, sier Graham, som leder både Billy Graham Evangelistic Association og hjelpeorganisasjonen Samaritan´s Purse.

– De evangeliske kristne ville ønske å finne en kristen eller noen som forstår verdiene deres og støtter verdiene deres, men mer viktig tror jeg det er at de ser etter en sterk leder, sier han.

Reaksjon på terror

Også en av søstrene til Franklin Graham, Anne Graham Lotz, som også er kristen taler og forfatter, har uttrykt uro for konsekvensene av sekularisering av USA. Etter terrorangrepene mot USA 11. september 2001 ble hun intervjuet på CBS. Der fikk hun spørsmål om hvordan Gud kunne la noe slikt skje hvis han er god.

– Jeg sier at Gud også er sint når han ser noe som dette. Jeg vil også si at i flere år har amerikanere på en måte ristet neven mot Gud og sagt: Gud, vi vil ha deg ut av våre skoler, ut av styresettet vårt, ut av næringslivet vårt, vi vil ha deg ut av markedet vårt, sa Graham Lotz.

– Og Gud, som er en gentleman, har bare stille trukket seg ut av vårt nasjonale og politiske liv, vårt offentlige liv. Han har fjernet sin velsignende og beskyttende hånd, fortsatte hun.

Omvendelse

Anne Graham Lotz oppfordret amerikanerne til å be om tilgivelse og på nytt invitere Gud inn i sitt nasjonale liv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har skrevet på myntene våre at vi stoler på Gud, vi trenger å praktisere det, sa hun.

Teologiprofessor Norman Witzba ved Duke Divinity School mener på sin side at man i lys av den pågående nominasjonskampen må bli ferdig med forestillingen om et kristent USA.

Witzba viser til at politiske ledere føler de må framstå som kristne, si ting som lyder kristent, møte opp ved kristne institusjoner og avslutte talene sine med «Gud velsigne Amerika». Men han mener politikken i praksis er preget av frykt, aggresjon og mistanker, og ikke kristne idealer som kjærlighet, glede, fred, tålmodighet og sjenerøsitet.

– Hvis amerikanere mente alvor med å være et kristent land, ville de få fram og velge ledere som er tålmodige og vennlige, og aldri skrytende og uhøflige, skriver Witzba i Washington Post.

Selv om han tar til orde for ikke å skrote forestillingen om det kristne USA, mener han landet mer enn noen gang trenger en innsprøytning av Guds kjærlighet i politikken.