Hareide krever flere kvoteflyktninger til Norge

Norge bør ta imot flere kvoteflyktninger, mener KrF-leder Knut Arild Hareide. Han krever at regjeringen prioriterer dette i statsbudsjettet.

– Alternativet er at flere av dem som trenger vår beskyttelse, prøver å komme seg hit på egenhånd og kanskje drukner i forsøket. Selv om ropene deres ikke høres så godt som før, er det vår oppgave å stille opp, sa Hareide i sin partiledertale under Arendalsuka onsdag.

KrF-lederen viser til at det lave antallet asylsøkere til Norge bør legge til rette for bevilgninger i statsbudsjettet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Regjeringen har i sine prognoser regnet med at 25.000 mennesker vil søke asyl i Norge i 2016. Halvveis i året kan vi telle snaut 1.500 asylsøkere. Kommunenes mottakskapasitet er på plass. Det betyr at vi kan åpne for et større antall kvoteflyktninger i høstens budsjett, sa han.

Ikke over

Hareide innledet talen med å slå fast at årets sommer var sommeren da agurktiden aldri kom. Terrorangrep, brexit, kuppforsøk i Tyrkia og en «fryktskapende» amerikansk valgkamp ble brukt som eksempler.

– Så mye uro, bekymring og elendighet har det vært, at mange ser ut til å ha glemt den store flyktningkrisen, framholdt KrF-lederen, og viste til at den massive mediedekningen fra tidligere i år er blitt redusert til mindre notiser.

– Selv om Norge i mai i år bare fikk 195 asylsøkere, kom det nesten 20.000 over Middelhavet. Det er flere enn på samme tid i fjor. Likevel er det mange som sier at vi må bli enda strengere – som om det er i Norge det er flyktningkrise, sa Hareide.

Han viste til at antallet asylsøkere til Norge ikke har vært lavere siden 1997.

– Kan ikke sitte stille

KrF-lederen sier han ikke kan tolerere at grenser stenges når de mest sårbare trenger hjelp, som han uttrykker det.

– Vi kan ikke sitte stille og se på at tusenvis av mennesker drukner i Middelhavet, poengterer han.

I tillegg til å ta imot flere kvoteflyktninger vil Hareide øke bistanden til flyktninger i Syria og nærområdene samt gi mennesker på flukt trygge alternativer til de farefulle rutene over Middelhavet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi vet at de fleste flyktningene ønsker hjelp nærest mulig der de befinner seg nå. Så vet vi at det ikke er tilfellet for alle. Kristne, homofile og andre minoriteter forfølges hver dag – også i nærområder der de søker beskyttelse. Vår oppgave burde være å gi dem flere alternativer. Beskyttelse i et trygt tredjeland, sa han.

Les også: