Israelske sikkerhetsstyrker lot fredag morgen igjen muslimske menn over 50 år og kvinner få slippe opp på Haram al-Sharif i Jerusalems gamleby for å be i al-Aqsa-moskeen, som er islams tredje helligste sted. Foto: Reuters / NTB scanpix

Spent under fredagsbønnen i Jerusalem

Muslimske kvinner og eldre menn slapp inn i Jerusalems gamleby fredag, etter omfattende protester mot at Israel torsdag stengte adgangen til al-Aqsa-moskeen.

Adgangen til moskeen på Haram al-Sharif, området i Jerusalems gamleby som jødene kaller Tempelhøyden, ble torsdag fullstendig stengt av Israel for første gang på 14 år.

Onsdag ble en palestinsk mann skutt og drept av israelsk politi, som mistenkte ham for å ha stått bak attentatet på en høyreorientert israelsk aktivist dagen før.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Massive demonstrasjoner

Drapet utløste demonstrasjoner der hundrevis av palestinske ungdommer kastet stein mot israelske sikkerhetsstyrker i Øst-Jerusalem.

Israel svarte på opptøyene med å stenge adgangen til Haram al-Sharif, noe som ifølge palestinernes president Mahmoud Abbas var «ensbetydende med en krigserklæring».

Både Fatah og Hamas truet med store protester fredag, men da Israel før daggry lettet på restriksjonene og lot muslimske menn over 50 år få slippe opp på høyden igjen, roet situasjonen seg.

Israelske sikkerhetsstyrker er likevel i høy beredskap og har et stort nærvær i og rundt Jerusalems gamleby.

Israel begrenser av og til muslimers adgang til al-Aqsa-moskeen og Klippedomen på Haram al-Sharif, men slipper vanligvis menn over 40 eller 50 år og kvinner inn for å be.

Les også
Nordmenn i tjeneste for hæren i Israel
Les også
Israel kaller hjem ambassadør fra Sverige
Les også
Slutt på bobler fra israelsk bosetning
Les også
Lieberman langer ut mot svensk anerkjennelse
Les også
Sverige anerkjenner Palestina som stat