KLAR TALE: Hans Olav Syversen og KrF-leder Knut Arild Hareide vil bli tøffe i forhandlingene med regjeringen. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix

Ikke redd for splittelse

KrF og Venstre er avgjørende for at regjeringen skal få igjennom sitt statsbudsjett. Leder i KrF, Knut Arild Hareide, er ikke redd for splitt og hersk-taktikk.

Det var et voldsomt presseoppbud da KrF lanserte sitt alternative budsjett fredag. Tar man i betraktning at mye var lekket på forhånd, sier interessen ganske mye om partiets viktige posisjon.

Sammen med Venstre har de en avtale med Regjeringen. De skal først konsulteres for vedtak. Men Høyre og Fremskrittspartiet får flertall for sine saker, også budsjettet, men kun ett av de to støttepartiene. KrF er likevel ikke redd for at de blå vil prøve å splitte opp sentrum.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er betydelige forskjeller på Venstre og oss. Ofte når vi har gått i forhandlinger med dem, har jeg vært usikker på hvordan det vil gå. Men det har som regel alltid gått bedre enn jeg fryktet, sier Hareide til Dagen.

– Vi må legge frem det budsjettet vi mener er det beste, ikke et som er mer spiselig for Venstre eller regjeringen.

– Men hvor viktig er det at dere to står samlet?

– Det er viktig. Vi er avhengig av å få en god dialog med Venstre, sier han.

Valg

Hareide sier de har lagt ut noen moderasjoner av egen politikk i budsjettet, for å gjøre seg mer konstruktiv i forhandlingene. KrF øker for eksempel ikke kontantstøtten for toåringer.

– Hvor mye kontakt har det vært mellom Venstre og dere i forhold til alternativt budsjett?

– Vi har ikke samkjørt noe. Men vi har en god dialog, sier han.

Venstre legger frem sitt budsjett på mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Klar tale

Det er mye som tyder på at det blir tøffe forhandlinger mellom regjeringen og støttepartiene. Da statsbudsjettet ble lagt frem var det ganske kraftig irritasjon i rekkene til Venstre og KrF over profilen til forslaget. De så ikke at avtalen dem i mellom var tatt mye hensyn til, budsjettet var et «rent Frp og Høyre- budsjett».

KrF gjør i sitt budsjett som Venstre har sagt de vil gjøre, og går inn for å stanse regjeringens foreslåtte kutt i uføretrygdedes barnetillegg.

Dermed er det klart at begge regjeringens støttepartier vil forsøke å stanse kuttene i budsjettforhandlingene med regjeringen.

Partiet går også inn for å øke engangsstønaden til unge foreldre med 27.000 kroner, og å øke kontantstøtten for ettåringer til 7.000 kroner per måned.

Partiet foreslår å redusere regjeringens foreslåtte oljepengebruk med 2,5 milliarder kroner, og å beholde årets skattenivå.

Les også
Venstre og KrF med ny løsning for skattekutt
Les også
KrF vil stoppe Frps utlendingspolitikk
Les også
SV med budsjettbønn til KrF og Venstre
Les også
– Byråkratiet eser ut med Frp i regjering
Les også
KrF vil kjempe for borteboerstipendet