PERFEKT: 16 år gamle Anna Fauskanger Pedersen kjenner på ønsket om å være perfekt. – Jenter har lett for å tenke at man må se ut på en bestemt måte for at gutter skal like dem, sier UL-deltakeren.

Strever med urealistiske idealer

– Vi må ikke skru av hodet når vi ser på TV. Noen ganger er det bedre å skru av TV-en. Usunne idealer gjør at dagens ungdom ikke strekker til.

Det sier Maria Celine Lundeby, seminarholder på Ung Landsmøte på Ålgård.

Hun skrev sin masteroppgave om hva Justin Bieber formidler til unge jenter. Til ungdom på Ung Landsmøte ønsker hun å peke på hvordan populærkulturen preger hverdagen - mer enn de tror.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Først og fremst handler det om bevisstgjøring, sier Lundeby, som til vanlig jobber med ungdom og studenter i Misjonssalen, Norsk Luthersk Misjonssambands forsamling i Oslo.

Ifølge ungdomslederen er det viktig å spørre seg hva som formidles gjennom media. Hennes hjertesak er at ungdom skal bli bevisste brukere av media.

Romantisk kjærlighet

– Ingenting av det som formidles er nøytralt, og vi påvirkes av innholdet, sier hun, og trekker fram ungdom og synet på kjærlighet.

Hun tror mange, spesielt jenter, kan få et urealistisk syn på kjærlighet, sex og romantikk.

– Noen filmer skaper et urealistisk bilde av hva kjærlighet er. Da er det veldig lett, spesielt for jenter, å tro at kjæresten ikke er romantisk nok. Kjæresteforholdet skal jo være slik man ser på filmer, hvis ikke er det ikke godt nok, poengterer hun.

UL-lederen forteller at synes på sex også preges av media.

– Eksponeres man for sex og generell seksualisering av kjærlighet, er det lett å tenke at sex på første, andre eller tredje stevnemøte, er helt vanlig, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lundeby omtaler mediepåvirkningen som noe usynlig, men som likevel har en stor effekt og innvirkning.

– Det er som om det som formidles i popkulturen, hopper over hodet og går rett til hjertet, bemerker seminarholderen.

– Og der fester det seg. Skikkelig, understreker hun.

TV for å slappe av

UL-lederen tror mange, unge som gamle, ser på TV for å slappe av, men det kan, ifølge Lundeby, være å gjøre seg selv en stor bjørnetjeneste.

– Uten å tenke over hva det er vi tar inn, fyller vi oss med mye usunt. Vi filtrerer ikke innholdet og det fester seg uten at vi merker det, sier hun.

Ifølge henne er ikke nødvendigvis løsningen å stue TV-en helt bort, men heller å være bevisst hva man ser på. Selv velger hun vekk enkelte serier og TV-programmer.

– Noen programmer gir meg ingenting godt og preger meg på en måte jeg ikke liker, forteller lederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun snakker om å sammenligne seg med og måle seg selv opp mot kjendiser og ytre sett vellykkede mennesker. Som 16-åring bestemte hun seg for ikke å lese kjendisblader.

– Jeg ble nesten sykelig opptatt av kjendiser. Det førte ingenting godt med seg, forteller Lundeby.

– Det er ingen som strekker opp til perfekt-idealet som popkulturen tilbyr oss. Men det er vel egentlig det som er kjernen i det å ha idealer, at de er uoppnåelige, sier Maria Celine.

Perfekt

Den metalliske lyden av stoler som settes på rad og rekke, fyller UL-teltet. Det er nesten ingen her, de fleste har satt kurs mot amfiscenen og morgenmøtet, men ikke alle. 16 år gamle Anna Fauskanger Pedersen fra Bømlo spiser salaten hun har kjøpt i matteltet.

– Kjendiser er bildet av perfeksjon, og skal man være god nok, må man se slik ut, sier hun.

Med å se slik ut, mener hun høy, tynn, pen, ha fin hud, kule og dyre klær.

– Da er man perfekt, men det er det jo egentlig ingen som er. Sånn egentlig. Men likevel er det slik vi skal være og se ut, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Anna kan ikke huske å ha sett en film uten pene kvinnelige skuespillere, og 16-åringen merker at det gjør noe med henne. Hun får selv lyst til å bli slik.

– Når jeg ser bilder eller film med perfekte jenter, ønsker jeg å se lik ut eller å oppføre meg likt, i hvert fall i øyeblikket der og da, bemerker hun.

Hun synes det er irriterende at det skal være slik.

Ytre perfeksjon

– Jeg kjenner jo på ønsket om å være perfekt, men prøver ikke å tenke slik. Det man ser på TV eller i magasiner er jo ikke ekte. Egentlig.

Ifølge Anna handler bildet av perfeksjon om det ytre.

– Utseendet er det første man ser. Det er lett å se om en person er pen, men det går ikke an å se om en person er morsom eller snill, sier hun.

Hun sier selv at hun blir påvirket. Også av gutter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Eller det er vel kanskje filmer og sanger som påvirker, men veldig mange jenter på min alder tror at vi må være høye, tynne og pene for at en gutt skal like oss, sier Anna.

– Det er ikke sikkert det er sånn, men det er likevel det som sitter igjen, bemerker hun.

Klær og internett

UL-deltakeren har planlagt hva hun skal ha med seg på UL. Det er viktig å se kul ut.

– Jeg tenkte over hvilke klær jeg skulle pakke med meg, men jeg tenker alltid over hvilke klær jeg bruker, så på den måten, skiller ikke UL seg ut fra andre dager, sier hun.

Anna merker at nettsider som pinterest, en inspirasjons- og bildedelingsside, påvirker hvordan hun tenker om seg selv og klesstilen hennes.

– Jeg oppsøker slike nettsider selv, jeg interesserer meg for det, men jeg blir også mer opptatt av å ha kule klær. Det er viktig for meg, forteller hun.

Kjendiser bedøver

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Anna tror det er noe appellerende med kjente og vellykkete mennesker.

– Man får lyst til å se hvordan de bor, hva de spiser, hvilke klær de har og hvordan det går med kjæresten.

På TV virker alt så lett, synes hun.

– Det som vises er jo på mange måter et slags glansbilde som skapes, og selv om man vet at dette ikke egentlig er ekte, tror man på det, understreker UL-deltakeren.

Hun tror mange ungdom heller interesserer seg for populærkultur enn hva som skjer andre steder i verden.

– Slår jeg på TVen og ser at det enten er noe med krig eller sultende barn, er det mye lettere å velge et program som handler om kjendiser og hvordan de lever, sier hun.

Anna tror det er mange som opplever det samme.

– På mange måter demper kjendisprogrammer og filmer alt det vonde i verden. Det er lettere å leve seg inn i kjendistilværelsen enn det er å egentlig ta inn over seg vonde situasjoner, poengterer hun.

Flukt fra virkeligheten

Maria Celine Lundeby presiserer viktigheten av å undersøke hvorvidt det man tar inn gjennom media, stemmer overens med det man tror på. For hennes egen del har det vært uvurderlig med kristne ledere som har ansvarligjort henne.

– Da jeg var tenåring hadde jeg kristne ledere som pekte på ting i livet mitt som ikke var bra for meg. Jeg trengte det, og ungdom i dag trenger det, sier Maria Celine Lundeby.

BEVISSTGJØRING: – Min hjertesak er å bevisstgjøre ungdom på at det vi tar inn av populærkultur gjennom media, vil forme og prege hvordan vi tenker om kjærlighet, oss selv, andre og om Gud, sier Maria Celine Lundeby, seminarholder på UL.

Ung Landsmøte

29. juli - 2. august

UL er et ungdomsarrangement i regi av Norsk Luthersk Misjonssamband og ImF ung.

UL holder til i Kongeparken på Ålgård i Rogaland

UL samler omtrent 5000 deltakere fra hele landet.

Tema under årets UL er hellig.

UL samler omtrent 5000 deltakere fra hele landet.

Les også
Kjærlighet til røde strømper
Les også
Karl Johan og Karl-Johan støtter Karl Johan-stunt
Les også
Telefonen som redder livGreta Gramstad