FAKLER FOR FORFULGTE: I underkant av 300 gikk i fakkeltog i Bergen og rundt 70 gjorde det samme i Molde. Begge steder var været en utfordring for arrangørene. FOTO: Kari Fure

Trosset regn og uvær for de forfulgte

Arrangørene av årets 10 fakkeltog for forfulgte utfordrer regjeringen til å gjøre trosfrihet til en selvsagt del av norsk utenrikspolitikk.

I et opprop som i går ble overrakt til Utenriksdepartementet, ber Stefanusalliansen og Åpne Dører blant annet om at regjeringen sørger for at opplæring om trosfrihet blir gitt til personale ved alle norske utenriksstasjoner.

De to organisasjonene oppfordrer også utenriksministeren om å videreføre prosjektet for tros- og livssynsminoriteter som ble startet av hans forgjenger, Jonas Gahr Støre (Ap).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fakler for forfulgte

Nær 370 godt innpakkede vestlendinger gikk ut i ruskeværet for å vise sin støtte til verdens forfulgte kristne i Bergen og Molde tirsdag kveld.

Her er listen over fakkeltog.

I går ettermiddag ble det tent fakler for forfulgte i Oslo og på Stord.

Fakkeltoget i Oslo startet, i følge programmet, ved Oslo domkirke og gikk til Utenriksdepartementet der statssekretær Bård Glad Pedersen holdt appell, og mottok det nevnte oppropet på utenriksministerens vegne.

Statssekretæren forsikret de fremmøtte om at arbeidet for tros- og livssynsfrihet står sentralt i regjeringens arbeid med menneskerettigheter.

– I urolige tider ser vi at menneskers frykt og uro leder til intoleranse, hat og vold. Ofte er det nettopp sårbare minoriteter som får unngjelde, sa Glad Pedersen, ifølge manus som Dagen fikk tilgang til på forhånd – da avisen gikk i trykken før fakkeltoget la ut i Oslos gater.

– Tros- og livssynsfrihet skal beskytte enkeltmennesket, ikke ideologier eller religioner. Vi må stå opp mot urett og hat, tilføyde Glad Pedersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ: Brende: – Prioriterer religionsfrihet høyt

Afrika

Arrangørene av årets fakkeltog for trosfrihet har valgt terror og tyranni som tema og løfter særlig frem situasjonen i Nigeria, Somalia og Eritrea.

I oppropet til utenriksministeren presenterer Stefanusalliansen og Åpne Dører en rekke konkrete utfordringer til regjeringen når det gjelder disse tre landene.

Glad Pedersen kvitterte med å fortelle at regjeringen allerede er involvert – blant annet med innspill til den nye grunnloven i Somalia, i forhold til et engasjement for trygge skoler i Nigeria og med kritikk av menneskerettighetssituasjonen i Eritrea.

– Militariseringen av det eritreiske samfunnet ødelegger landets utvikling, sa statssekretæren.

Syria og Irak

I Bergen møtte i underkant av 300 frem til markeringen på Torgalmenningen. Utstyrt med allværsjakker og paraplyer lyttet de til fungerende biskop Jan Otto Myrseths appell.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han løftet blant annet frem den voldsomme forfølgelsen av kristne i Midtøsten:

– De eldste kristne områdene, i Midtøsten, er faktisk i ferd med å bli tømt for kristne, som resultat av forfølgelse. De siste månedene har vi sett hvordan den brutale oppførselen til Islamsk Stat har sendt store deler av den kristne befolkningen i Irak og Syria på flukt, sa Myrseth.

– Vi tenner våre fakler for disse og andre ofre for forfølgelse, og vil fortelle dem at de ikke er glemt og at de ikke er forlatt, sa han, før fakkeltoget ble satt i bevegelse gjennom byen til Betlehem, Bergens Indremisjons lokaler.

Stolt ordfører

I Molde gikk omtrent 70 personer i fakkeltog. Dette var bare halvparten så mange som året før, men arrangørene tror enkelte ble skremt av været.

Ordfører Torgeir Dahl holdt tale på torget i Molde der han roste tiltaket, uttrykte stolthet over at Molde var en av de ti byene som i år arrangerer fakkeltog, og talte om viktigheten av å stå opp for troen. Arrangementet ble avsluttet med inspirasjonssamling på bedehuset.

I kveld er det Trondheims tur til å vise solidaritet med forfulgte kristne.

Fakkeltog for

Hvert år arrangeres det fakkeltog i solidaritet med mennesker som blir forfulgt for sin tro.

I år er hovedfokuset på Eritrea, Somalia og Nigeria, samt Irak og Syria.

Ti byer og tettsteder arrangerer fakkeltog: Hamar, Bergen, Molde, Oslo, Stord, Trondheim, Kristiansand, Stavanger, Halden og Øystese.

Det er Stefanusalliansen og Åpne Dører som står bak fakkeltogene, sammen med lokale arrangører.

Ti byer og tettsteder arrangerer fakkeltog: Hamar, Bergen, Molde, Oslo, Stord, Trondheim, Kristiansand, Stavanger, Halden og Øystese.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Tenner ild for kristne i Nord-KoreaFakkeltog for forfulgte kristne
Les også
Fakkeltog for Bø-leger
Les også
Brende: – Prioriterer religionsfrihet høytMinoritetsprosjekt
Les også
I fakkeltog mot rasistiske fordommer og hat
Les også
400 i fakkeltog til støtte for Einar Gelius