FLYTTET: Dødssyke Brittany Maynard har flyttet fra California til Oregon for å kunne benytte muligheten til dødshjelp som delstaten innførte på 90-tallet. Hun bruker hun sine siste dager for at også resten av USA skal innfører en liknende ordning. Foto: Familien Maynard / AP / NTB Scanpix

Brittany vil ikke dø likevel

Kreftsyke Brittany (29) hadde bestemt seg for legeassistert selvmord lørdag 1. november. Nå vil hun vente.

29 år gamle Brittany Maynard har ombestemt seg.

Lørdag 1. novemberskulle hennes liv avsluttes ved legeassistert dødshjelp, men nå sier huni et intervju med CNN at tiden ikke er riktig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg føler meg fortsatt god nok. Jeg har fortsatt nok glede, latter og smil med familien min til at dette ikke er riktig tidspunkt.

Svulst på hjernen

Den amerikanske kvinnen fikk i januar beskjed om at hun har en uhelbredelig hjernesvulst som gir henne få måneder igjen å leve. Hun frykter at svulsten også vil føre til store smerter.

Brittany Maynard sier hun ikke har bestmet seg ennå for når hun vil avslutte sitt liv. Men hun er fortsatt tydelig på at hun vil avslutte livet selv.

– Jeg føler jeg blir sykere og sykere. Det blir verre for hver uke som går, sier hun i intervjuet med CNN.

Maynard er i fase fire av en alvorlig og aggressiv kreftsvulst på hjernen. I april gav legene henne seks måneder igjen å leve.

Historien til 29-åringen har spredd seg verden rundt.Dagen skrev om henne onsdag. Planen til Brittany var å ta medisiner for å avslutte livet.

Gjennom en video på nettet forklarer hun verden hvorfor hun velger å avslutte livet selv. Nesten ni millioner mennesker har sett denne videoen på Youtube:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

 

Maynard sier i intervjuet at hun forstår at folk er skeptiske til hennes valg.

– Når mennesker kritiserer meg for ikke å holde ut lenger, eller de har en eller annen plan for mitt liv, så sårer det meg.

Det er «verdig død»-organisasjonenCompassion&Choices som står bak videoen med Brittnay. Talsperson for organisasjonen, Sean Crowley, har ikke gitt CNN mulighet til å snakke med kvinnens leger. Årsaken skal være frykt for at legene vil bli utsatt for trakassering og angrep.

Brittany Maynard er blitt talskvinne for «verdig død»-bevegelsen, som går i bresjen for aktiv dødshjelp. Samtidig har hun også blitt kritisert av mennesker og organisasjoner som er i mot aktiv dødshjelp.

Les også:Britannys valg om å avslutte livet har ført til heftig debatt over hele verden

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vanskelige dager

Selv om Brittnay opplever å ha det bra nok nå, har de siste dagene vært vanskelige. Hun forteller at hun har hatt to alvorlige anfall, som blant annet har gjort at hun glemte sin manns navn.

– Jeg tror mange ser på meg og tenker at jeg ikke ser syk ut. Det sårer meg, for når jeg får anfall og mister språket, føler jeg meg virkelig syk.

Planen var altså å dø i begynnelsen av november. Nå frykter hun at bestemmelsen om en ny dato for å dø vil trekke ut.

– Det verste som kan hende meg er at det tar for lang tid å bestemme seg, fordi jeg griper hver dag jeg kan. Jeg har på mange måter mistet selvbestemmelsen over meg selv, fordi slik er denne sykdommens natur.

Familien støtter henne

– Det er ikke mitt ansvar å fortelle Brittany hvordan hun skal leve. Det er heller ikke mitt ansvar å diktere hvordan hun skal dø. Det er min jobb å elske henne uansett, sier moren Debbie Ziegler.