POLITISK PROSJEKT: F.v. Kirsti Bergstø (SV) inviterer nå partiene på Stortinget til dugnad for å hjelpe folk ut av prostitusjon. Her med Mildrid Mikkelsen ved Rosa-prosjektet (midten) og Randi Mobæk fra Svangegruppen i Stavanger.

Slik kommer folk seg ut av prostitusjon

Gruppesamtaler, meditasjon og hjelp til å sove godt og få seg utdanning hjelper kvinner ut av prostitusjon.

Mandag var en rekke hjelpetiltak for prostituerte samlet på Stortinget for å dele erfaringer om å hjelpe folk ut av prostitusjon.

I Stavanger har kvinner siden 2011 vært med i Svanegruppen, gruppesamtaler over 17 uker for kvinner som snakker norsk. Tiltaket etter modell fra Danmark skal ha fungert godt for alle som har vært med til nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det har gått bra med dem som har deltatt siden 2011. Hele behandlingstilbudet er bygget på brukererfaringer og tidligere evalueringer. Vi ser de samme resultatene som i Danmark, sier Randi Mobæk, avdelingsdirektør for Universitetssykehuset i Stavanger, til Dagen.

Tårer og latter

Svanegruppen i Stavanger er et samarbeid mellom spesialisthelsetjenesten, brukerorganisasjoner, kristne organisasjoner og Universitetet i Stavanger.

Målet med prosjektet er å gjøre kvinnene mer selvstendige.

Gruppetimene er delt inn i tre moduler der de snakker om alt fra hvordan de havnet i prostitusjon, til hvordan de kan komme seg ut av relasjoner som er negative for dem.

Også avspennings- og meditasjonsøvelser brukes for å få kontroll på pusten, lære seg å sove godt og ta vare på seg selv.

– De gjenvinner kontrollen over egen kropp og får tilbake lysten til å ta på sin egen fot og frigjøre seg. Vi bruker ulike kunstterapeutiske innfallsvinklinger. Noen lærer også intimhygiene og pleie. Det er mye tårer, men også latter, sier Mobæk.

Utfordringen for Svanegruppen er nå å få tak i deltakere.

– Vi har ikke hatt budsjett for å annonsere offensivt, og det må man faktisk ha for å rekruttere. Det er fortsatt et stort stigma å søke hjelp og komme seg ut av prostitusjon. Vi trenger en satsing på Svanegrupper over hele landet, sier Mobæk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Trenger opplæring

Mens Svanegruppen først og fremst hjelper norske kvinner, jobber Rosa-prosjektet med å hjelpe ofre for menneskehandel på landsbasis.

LES OGSÅ: Det er mest utlendinger som prostituerer seg i Norge.

– Prosjektet fungerer veldig godt for å få kvinner ut av menneskehandel-situasjoner. Vi bistår i akuttfasen og tilbyr trygge oppholdssteder og oppfølgning, sier daglig leder Mildrid Mikkelsen i Rosa-prosjektet til Dagen.

Blant suksess-tiltakene viser hun til at kvinner har lært seg å skrive, og at de får praksisplasser og opplæring.

– Det er alt for lite, men det vi har fått til, har fungert. Også får de tilgang på psykolog, sier Mikkelsen.

Hun lister opp flere grep som må tas:

* Utdannings- og kvalifiseringsprogram både for de som blir her og utlendinger som blir kastet ut av landet, slik at de kan vise at de har gjort noe annet enn prostitusjon.

* Tett oppfølgning av hver enkelt person når de går på skole eller er i praksisplasser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

* Lavterskeltilbud for psykisk og fysisk helse.

LES OGSÅ: Selger kroppen og ber til Gud

Tro på endring

Også Nadheim, Kirkens Bymisjons arbeid blant personer med prostitusjonserfaring i Oslo, deltok under møtet i går om hvordan prostituerte kan hjelpes til et nytt liv.

– Det starter med troen på at ting er mulig å endre. For meg handlet det om hjelp til å gjøre ferdig gymnaset i voksen alder, sier «Anne Berit» til Dagen.

Hun sitter i brukerrådet ved Nadheim og er tidligere prostituert. «Anne Berit» understreker at det ikke er så lett å komme ut av prostitusjon dersom du ikke har et reelt alternativ å leve av.

– Gode tiltak er individuelle tilbud. Dette er ikke en homogen masse, sier hun.

Politisk prosjekt

Representantene for de ulike hjelpetiltakene krever nå penger på bordet, forutsigbarhet og en helhetlig strategi for å hjelpe personer som vil ut av prostitusjon.

– Hjelp til prostituerte fordrer at det settes av ressurser til det og at det settes opp mer varige tiltak enn i dag. Det er vanskelig å ta signaler seriøst før en ser en vilje til å legge penger på bordet, sier Mildrid Mikkelsen i Rosa-prosjektet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Anne Berit» er opptatt av at tilbud som Nadheims hus for mulige ofre for menneskehandel må sikres en forutsigbar drift.

– Ellers ønsker vi å starte et prosjekt som gir konkret hjelp til å komme på arbeidsmarkedet. Også politiets praksis må endres fra å jage vekk kvinner fra gata under påskudd av at de oppfordrer til kriminalitet. Det mener vi er trakassering, og ikke intensjonen med sexkjøpsloven, sier «Anne Berit».

Politisk strategi

Kirsti Bergstø i SV inviterer nå partiene på Stortinget til et bredt løft for tiltakene som allerede hjelper folk ut av livet som prostituert.

– Jeg opplever at det er interesse for å ta denne debatten også i andre partier, og det er svært gledelig. Dette er en start, og vi kommer til å fortsette samtalen med de andre partiene for å løfte opp tiltak for å få mennesker ut av prostitusjon, sier Bergstø til Dagen.

Hun understreker at prosjektet ikke vil handle om for eller mot sexkjøpsloven. I debatten om loven har motstandere krevd at sexarbeid må bli anerkjent som arbeid.

I august ba SV-leder Audun Lysbakken om et punktum for debatten om sexkjøpsloven.

– Vi trenger ikke være enige om loven for å være enig om at mennesker må ha alternativer til å selge kroppen sin, påpeker Bergstø.

Hjelpetiltak

Svanegruppen i Stavanger tilbyr gruppesamtaler.

Rosa-prosjektet knytter sammen krisesentre i Norge.

Nadheim, Kirkens Bymisjon i Oslo, med Lauras hus for ofre for menneskehandel.

Pro Sentret i Oslo, nasjonalt kompetansesenter og hjelpetilbud.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Slik rekrutteres de unge til sex-trafficking
Les også
Evalueringen av sexkjøpsloven får ekspert-kritikk
Les også
SV: – Sett punktum for debatt om sexkjøpsloven
Les også
«Mindre prostitusjon med sexkjøpsloven»
Les også
Mer vold mot prostituerte etter sexkjøploven
Les også
- Prostituerte blir selv menneskehandlere