MISJONÆR: Andreas Johansson er misjonær og stedlig representant i Israel for Den Norske Israelsmisjon.

Dro som kristen – hjem som hedningkristen

Andreas Johansson fikk en vesentlig endret oppfatning av seg selv og sin tro etter at han ble misjonær i Israel.

Presten og teologen Johansson er stedlig representant for Den Norske Israelsmisjon (DNI) i Israel, det vil si organisasjonens øverste ansvarlige i landet.

Etter tre år har han lært mye, ikke minst om seg selv. I trossammenheng må man kunne snakke om et endret selvbilde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette fortalte han om under Israelsmisjonens sommerstevne i Grimstad.

Les også: Kjærligheten til jødene

Ble hedningkristen

En misjonær drar ut med et budskap for å skape endring hos dem som tar imot det.

– Men kanskje er det du selv som blir forandret av å reise ut med evangeliet, sa Johansson under bibeltimen lørdag. Han er selv et eksempel på akkurat det.

Johansson ankom Israel sammen med kona og sine to barn med en klar kristen identitet. Etter en stund i Israel gikk det opp for ham at det var hedningkristen han var.

– Du forteller i grunnen at selvforståelsen din er endret?

– Ja, spørsmålet her er hvem som er den normalkristne, den hedningkristne eller den jødekristne? Teologisk er det normale å være en messiansk jøde, mens det oppsiktsvekkende er at jeg, som kommer fra et annet folkeslag og er hedning, også er invitert til å bli troende, sier Johansson.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette var ikke ukjent kunnskap for teologen før utreise, men møtet med jøder i Israel forandret ham likevel.

– Det er noe annet å studere den jødiske bakgrunnen for bibeltekstene når du lever midt iblant det jødiske folket. Da handler det ikke bare om at «den gangen sa Jesus til jødene», forteller Johansson til Dagen.

Han påpeker at det i store trekk er en kontinuitet fra situasjonen på Jesu tid og fram til dagens Israel, på tross av at landet er sterkt preget av sekularisering.

– Å være i Israel gir en annen farge til bibellesningen, sier Johansson.

Ydmykhet

Det har også gjort ham mer ydmyk i arbeidet han står i for å bringe budskapet om jøden Jesus til jødene.

– Gud er trofast mot det folket han valgte først, jødene, og løftene gjelder først og fremst Israel. Som hedningkristen er det jeg som er den inviterte. Det er dette som er unormalt og oppsiktsvekkende, ikke at evangeliet gjelder jødene.

– Gjør dette deg mer ydmyk i ditt misjonsarbeid blant jøder?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ja, jeg ser at det er nåde at vi som var utenfor og uten håp, er podet inn, at det er ufortjent. Det er en form for overraskelse at jeg også fikk være med. Samtidig ser jeg at det i Vesten er et veldig skille mellom tro og politikk, offentlig og privat.

– Når vi kommuniserer med messianske jøder, ser vi at de ikke kan bestemme seg for et slikt skille. Gud tar ikke imot ordre fra FN eller verdensherskerne. Med opprettelsen av staten Israel har jeg selv gjenvunnet troen på Gud som historiens herre, sier Johansson som ikke kaller sin prosess noe mindre enn en revolusjon.

Les også: Israelsmisjonen skjerper profilen

Få messianske jøder

Johansson står i et arbeid med enorme utfordringer, men ikke uten framganger. I en verden med 13-14 millioner jøder, er trolig 2-3 prosent Jesus-troende. Antallet messianske jøder er i dette bildet forsvinnende lite – men stigende. Kanskje finnes det 350 000 messianske jøder i verden nå, men dette er noe uklart.

– Vi vet ikke om vi kan stole på disse tallene, understreker Johansson.

En stor andel av de messianske jødene – tidligere kalt jødekristne – bor i USA, Ukraina, Russland og i Storbritannia. I Frankrike, som har en relativt stor jødisk kontingent er det til sammenligning svært få messianske jøder.

– Den messianske bevegelsen er ung, slår Johansson fast. – Men det har gjennom hele historien vært noen jøder som har trodd på Jesus. Det har vært flere de siste 300 årene enn i middelalderen, og det var flere på 1800-tallet enn 1700-tallet, sa han til en lyttende forsamling under sommerkonferansen lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Der presenterte han også situasjonen i Israel akkurat nå, et land som med sine 6 millioner jøder har den største tettheten av jøder i verden. Dette er dermed riktig sted å befinne seg om man vil nå jødene med budskapet om at jøden Jeshua er Guds sønn, verdens frelser og Messias.

Status er at det finnes et sted mellom 120 og 150 messianske menigheter i landet nå. Disse fellesskapene samler mellom 10- og 20 000 Jesus-troende jøder, tall som utgjør 0,2-0,3 prosent av Israels befolkning, anslår Johansson.

– Det vil si at det er ti ganger flere messianske jøder på verdensbasis enn i Israel, påpeker han.

Israelsmisjonen

Den Norske Israelsmisjon (DNI) er Norges nest eldste misjonsorganisasjon.

Den ble grunnlagt i 1844, har rundt 80 foreninger og et par tusen medlemmer registrert som foreningsmedemmer og faste givere.

Organet Misjonsblad for Israel har et opplag på 7600.

Det kombinerte sommerstevnet og landsmøtet på Bibelskolen i Grimstad trakk fra onsdag til søndag sist uke 200 påmeldte og rundt 100 lokalt tilreisende.

Les også
Kjærligheten til jødeneSend oss ditt smil!
Les også
Israelsmisjonen skjerper profilen
Les også
– Israel-støtte kan bli naivIKAJ