HOVEDSTAD: Palestinernes statsminister Rami Hamdallah sa under et besøk på Tempelplassen mandag at det blir ingen palestinsk stat uten Jerusalem som hovedstad. Samtidig annonserte statsminister Benjamin Netanyahu bygging av 1.060 leiligheter utenfor linjene fra 1967 i Jerusalem. FOTO: Ammar Awad, Reuters / NTB Scanp

Stillingskrigen fortsetter

Mens statsminister Rami Hamdallah kaller Jerusalem «vår evige hovedstad», sier statsminister Benjamin Netanyahu ja til bygging av 1.060 nye hjem i Jerusalem utenfor linjene fra 1967.

Under et offisielt besøk på Tempelplassen mandag formiddag erklærte Rami Hamdallah Jerusalem som palestinernes evige hovedstad. Besøket var samordnet med israelske myndigheter og med i følget var flere ledere for den palestinske sikkerhetstjenesten. De besøkte også St. Anna-kirken som i følge tradisjonen er bygget over stedet der Jesu foreldre skal ha bodd.

Hovedstad

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi kom hit for å si at Jerusalem er hovedstad i den palestinske stat og at det blir ingen palestinsk stat uten Jerusalem som hovedstad. Okkupasjon er ulovlig og forbudt. Alle israelske tiltak og bosettinger er ulovlige, sa Hamdallah.

Han lovet å våke over situasjonen i Jerusalem og Al-Aqsa-moskéen, og sa at PA vil gå til alle internasjonale institusjoner og islamske og arabiske land for å få dem til å motarbeide «Israels lovbrudd i Jerusalem».

LES OGSÅ: Verdensvid støtte til Jerusalem

Ja til bygging

I sin tale ved åpningen av Knessets vintersesong mandag opplyste Benjamin Netanyahu at han hadde gitt grønt lys for bygging av 1.060 nye leiligheter i Jerusalem utenfor linjene fra 1967.

– Det er bred enighet om at Israel har rett til å bygge i de jødiske bydeler i Jerusalem og i bosettingsblokkene. Alle israelske regjeringer har gjort dette de siste 50 årene. Det er også klart for palestinerne at disse stedene vil bli værende under israelsk suverenitet i en framtidig fredsavtale, sa Netanyahu.

Han la til at akkurat som franskmenn bygger i Paris og engelskmenn bygger i London bygger israelere i Jerusalem.

Av de 1.060 leilighetene er 660 øremerket den nordlige bydelen Ramot Shlomo og 400 i den sørlige bydelen Har Homa. I tillegg skal det bygges flere veier på Vestbredden som også palestinerne får nytte av. Det er også planer om å renovere Patriarkenes Grav i Hebron, og å bygge en promenade i Gush Etzion sør for Betlehem til minne om de tre ungdommene som ble kidnappet og drept i sommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ: – Det endelige målet er å frigjøre Jerusalem

Spent

Forholdet mellom palestinerne og Israel har vært spent siden drapet på de tre guttene i sommer, og har toppet seg den siste uken etter at en palestiner kjørte inn på et bybanestopp og drepte to personer, den ene en tre måneder gammel jente. Palestinske myndigheter sammen med Hamas-ledere har anklaget Israel for å jødifisere Tempelplassen og østlige deler av Jerusalem. President Mahmoud Abbas sa fredag at ekstreme bosettere står bak, og Hamas har oppfordret palestinere til å forsvare de arabiske bydeler og Tempelplassen.

Benjamin Netanyahu anklaget i sin tale Mahmoud Abbas for å støtte islamske ekstremister når han fordømmer Israel og hevder at Israel er ute etter å endre status quo på Tempelplassen. Netanyanhu viste til Abbas sin påstand i FN i september der han hevdet at Israel hadde begått folkemord i Gaza, og Abbas sin oppfordring til palestinere om å «hindre at jøder skjender Tempelplassen».

Netanyahu slo også fast at det blir ingen enighet om grensene for en palestinsk stat uten forsikringer om at dette ikke blir en terrorstat.

– En fredsavtale vil bare være mulig når følgende krav er oppfylt: En demilitarisert palestinsk stat som anerkjenner Israel, sa Netanyahu til Knesset.

Israel – Palestina

PAs statsminister besøker Tempelplassen.

Krever Jerusalem som hovedstad i Palestina.

Anklager Israel for jødifisering av Øst-Jerusalem

Israel sier ja til bygging av 1.060 leiligheter utenfor linjene fra 1967.

Israel anklager PAs president for oppfordring til opptøyer.

Israel sier ja til bygging av 1.060 leiligheter utenfor linjene fra 1967.

Les også
– Det endelige målet er å frigjøre Jerusalem
Les også
Eit døger i rakettregnetGazakrigen
Les også
Anklager Israel for krigsforbrytelserIsrael anklages
Les også
Brende tror fortsatt på to staterBrende i
Les også
Nye terrortunneler graves fra GazaTunneler Gaza