RAMMES: Kvitsund Gymnas i Telemark må mest sannsynlig legge ned, hvis regjeringens forslag til budsjett blir vedtatt. KrF tar nå opp kampen for borteboerstipendet. Foto: Kristoffer Sævre, Dagen arkiv

KrF vil kjempe for borteboerstipendet

Regjeringens forslag til behovsprøving av stipend vil møte motstand fra KrF i budsjettforhandlingene.

KrF legger fredag frem sitt alternative budsjett for2015.

Dagen vet at partiet vil prioritere å få fjernet behovsprøvingen av borteboerstipendet, som regjeringen foreslår.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I dag har alle elever som bor på hybel eller internat mer enn fire mil hjemmefra, krav på litt over 4.000 kroner i måneden i stipend. Regjeringen vil at dette stipendet skal behovsprøves ut fra foreldrenes inntekt.

Forslaget om å kjempe for dette stipendet var i utgangspunktet noeKrFU stod i bresjen for. Nå har de fått med seg moderpartiet til å kjempe for dette, som vil koste 85,7 millioner kroner.

Leder i KrFU og medlem avKrFs sentralstyre, Emil Andre Erstad, er godt fornøyd.

– Dette vil nå prioriteres i forhandlingene med regjeringen. Det er en viktig sak forfriskolene. For mange vil behovsprøving bety kroken på døra for skoledriften. Det er en veldig viktig sak for oss, elever skal kunne gå på skole andre steder enn der de bor, sier han til Dagen.

Les mer om konsekvenser av statsbudsjettet her

Ikke enige

Erstad forskutterer ikke om han trorKrF får snudd regjeringen.

– Dette bør de prioritere. Vi er ikke der ennå, men det er et klart mål for oss å få dette igjennom. Vi er opptatt av at friskolene skal ha forutsigbare rammer.

Kvitsund Gymnas i Telemark er en av skolene som ville blitt rammet av regjeringens forslag. Rektor Torleif Belck-Olsen sier til Dagen at de ikke har regnet nøyaktig på tallene, men et overslag viser at forslaget fra regjeringen ville ha påvirket 37 prosent av skolens elever.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvis det da betyr at vi hadde fått 20 prosent færre elever til kommende skoleår, ville det hatt store konsekvenser.

– Ville det betydd nedleggelse?

– Ja, det er ganske åpenbart. Med et slikt scenario kunne vi ikke ha drevet videre.

Derfor er rektoren veldig glad for at KrF vil kjempe for denne saken i budsjettet. Også flere elevorganisasjoner har engasjert seg i kampen for stipendet. Belck-Olsen sier mange skoler vil slite hvis forslaget vedtas.

– Sånn sett er det ikke noe mer vanskelig for oss enn for andre, men vi har en ganske stor del av elevene våre på internat.

I undervisningsåret 2012-2013 var det nesten 30.700 elever som mottok stipendet.