MØTTE FLYKTNINGER: Utenriksminister Børge Brende besøkte i oktober Zaatari flyktningleir i Jordan sammen med kronprinsparet. Situasjonen for religiøse minoriteter i Midtøsten er et av satsingsområdene til Brende. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Brende: – Prioriterer religionsfrihet høyt

Arbeidet for religionsfrihet og religiøse minoriteter skal ha høy prioritet i Utenriksdepartementet. Det er meldingen fra utenriksminister Børge Brende.

Denne uken går detfakkeltog i flere byer i landet til støtte for forfulgte kristne.

I kveld (onsdag) er det fakkeltog på Stord og i Oslo.

På Stord: Leirvik torg klokken 18.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I hovedstaden går fakkeltoget klokken 17 fra Oslo Domkirke til Utenriksdepartementet, hvor statssekretær Bård Glad Pedersen (H) skal ta imot et opprop og holde en appell.

*Klikk her for å se en oversikt over fakkeltogene som arranges *

Men det er ikke bare utenfor departementets dører at engasjementet for religiøse minoriteter er stort, ifølge diplomaten Petter Wille. Siden august i fjor har han vært prosjektleder for Minoritetsprosjektet, som ble opprettet av tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Religiøse minoriteter

– Hvilke signaler har den nye regjeringen gitt?

– Arbeidet for religiøse minoriteter og for religionsfrihet skal ha høy prioritet, sier Wille.

Prosjektet har brukt tid på å finne sin form. I mai i fjor arrangerte de entopptung internasjonal konferanse i Oslo om høyreekstremisme og hatytringer med hovedvekt på Europa. Det vakte litt bekymring for at oppmerksomheten mot forfulgte religiøse minoriteter utenfor Europa skulle avta.

Nå opplyser Wille at det er to områder som skal prioriteres innen prosjektet: religiøse minoriteter og religionsfrihet.

Ikke enkeltgrupper

Men han ønsker ikke å peke på enkeltgrupper de skal prioritere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi prøver å være ikke-diskriminerende. Religionsfrihet er alles rett, sier Wille.

Da prosjektet ble opprettet var den arabiske våren i Midtøsten og Nord-Afrika i ferd med å gå over til iskald vinter med religiøse minoriteter som en av syndebukk. Etter den tid har kristne og andre minoriteter flyktet fra Midtøsten.

– Det er ikke mindre bekymring for det som skjer i Midtøsten nå enn da prosjektet ble opprettet. Mest drastisk er det som skjer i Syria og Irak, sier Wille.

– Flere land har også fått oppmerksomhet, både Aserbajdsjan og Nigeria. Wille trekker også frem Eritrea og Somalia, som sammen med Nigeria er landene som får oppmerksomhet i årets fakkeltog.

Taler om religionsfrihet

Neste helg samles en internasjonal gruppe med parlamentarikere til konferanse om religionsfrihet i Oslo i regi av Stefanusalliansen. Konferansen er støttet økonomisk av Utenriksdepartementet.

I flere måneder har regjeringen jobbet med en stortingsmelding om menneskerettigheter, hvor også religionsfrihet og religiøse minoriteter blir et tema.

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2015 er det avlagt en rapport for arbeidet i 2013. Her heter det at innenfor menneskerettighetsarbeidet setter Regjeringen et særlig fokus på tros- og livssynsminoriteter.

Wille opplyser at de jobber for religiøse minoriteter og religionsfrihet gjennom FNs organer. Ansatte på ambassadenefikk i fjor en veileder om tros- og livssynsfrihet og hvordan disse spørsmålene skal håndteres. Det ble også delt ut to stipender til mastergradsstudenter som har skrevet om religiøse minoriteter. Det vil nå bli utlyst to nye stipender til studenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også:Jakter kunnskap om religion til UD

Fakler tennes

I stadig flere byer og tettsteder tennes nå fakler til støtte for forfulgte kristne når høstmørket senker seg over landet.Stefanusalliansen og Åpne Dører står bak fakkeltogene.