En ubemannet rakett eksploderte bare sekunder etter at den ble skutt opp på øya Wallops Island i Virginia tirsdag. Foto: NASA TV / Reuters / NTB scanpix

Astronauter ikke i fare tross rakett-eksplosjon

Besetningen på Den internasjonale romstasjonen ISS er ikke i fare til tross for at en ubemannet rakett som skulle frakte mat til dem, eksploderte etter oppskytning i USA tirsdag.

Den ubemannede raketten eksploderte i en gigantisk ildkule bare sekunder etter oppskytningen, som fant sted på øya Wallops Island.

Den 14 etasjer store raketten, som er bygget av Orbital Sciences Corp, hadde med seg et lasteskip av typen Cygnus, og hadde kurs for romstasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Besetningen på seks som er for tiden er på romstasjonen så oppskytningen via NASAs egen tv-kanal, ifølge talsmann Mike Suffredini for romstasjonen.

– Selvfølgelig er de klar over at de har massevis av ressurser, sier Suffredini til journalister.

Ingen personer kom til skade i ulykken som skjedde klokken 18.22 lokal tid tirsdag, ifølge myndighetene.

Russisk lasteskip

Et russisk lasteskip skal etter planen ankomme romstasjonen onsdag, og dermed utgjør ikke tapet av forsyningsskipet et umiddelbart problem for astronautene.

Besetningen på ISS består av to NASA-astronauter, tre russiske kosmonauter og en person fra Den europeiske romfartsorganisasjon.

– Dette var ikke en last som var absolutt kritisk for oss som gikk tapt på den flyturen. Mannskapet er ikke i fare, sier William Gerstenmaier i NASA.

Ifølge Suffredini har besetningen nok mat og andre forsyninger om bord til å klare seg i fire til seks måneder.

Lasteskipet hadde meg seg i alt 2.200 kilo forsyninger, blant annet mat og utstyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etterforskning

Årsaken til ulykken er under etterforskning, sier viseadministrerende direktør Frank Culbertson i Orbital.

Opptak fra oppskytningen viser at raketten stiger sakte mot himmelen da flammer plutselig omkranser raketten rundt 11 sekunder etter oppskytningen.

– Det vi vet så langt er i stor grad det alle så på videoen, sier Culbertson.

– Vi har egentlig ikke noen tidlige indikasjoner på nøyaktig hva som har sviktet, sier han.

Kjente eksplosjonen

Ronda Miller, sier til nyhetsbyrået Reuters at hun kjente kraften fra eksplosjonen i restauranten hun jobber i rundt fem kilometer unna ulykkesstedet. Hun sier hun sto utenfor restauranten for å se når raketten skulle skytes opp da de fikk øye på ildkulen.

– Og deretter så vi en stor svart sky, og den ristet hele bygningen vi jobber i, sier Miller.

Fjerde tur

Oppdraget, kjent som CRS-3, skulle være Orbitals fjerde tur til ISS, inkludert en innledende demonstrasjon med samme rakett. Alle disse har vært vellykkede. Selskapet har en kontrakt med NASA på i alt åtte forsyningsoppdrag.

Ulykken tirsdag er den første siden NASA gikk over til at private aktører skal drive med frakt til ISS.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Økt terrorberedskap i USA