Nationaltheatret-sjef Hanne Tømta. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Nationaltheatret fortsetter samarbeid med israelsk teater

Nationaltheatret fortsetter sitt samarbeid med det israelske teateret Habima. Dialog er bedre enn boikott, mener teatersjef Hanne Tømta.

En rekke skuespillere og ansatte ved Nationaltheatret har krevd en slutt på samarbeidet med det israelske teateret, som spesielt er blitt kritisert for å ha spilt i bosetningen Ariel på Vestbredden.

Teatersjefen vil likevel fortsette samarbeidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Det er fordi jeg mener dialog, protest og konfrontasjon med kunstneriske virkemidler har langt større verdi enn boikott og taushet», skriver hun i en epost til de ansatte.

Tømta mener det er dypt problematisk at Habima har spilt på Vestbredden, og sier hun har konfrontert Habimas teatersjef Ilan Ronen med dette.

«Det har på ingen måte vært noen enkel sak», skriver hun i brevet til de ansatte.

Når hun likevel fortsetter samarbeidet, er det ifølge Tømta selv fordi hun lar kunstens «politiske og humanistiske potensial veie tyngst».

Nationaltheatret samarbeider med Habima gjennom prosjektet Terrorisms.

Birgitte Larsen, en av skuespillerne som har tatt initiativ til boikott, sier i fredagensKlassekampen at en beslutning om fortsatt samarbeid vil være veldig skuffende.

– En boikott hadde vært et mer riktig signal å gi. Ikke mot Habima, men mot staten Israels okkupasjonspolitikk, sier hun.