NY: Norunn Tveiten Benestad overtar som Høyres kirkepolitiske talsperson. I helgen feirer hun Sjømannskirken.

Hun er Høyres nye kirketopp i Stortinget

Norunn Tveiten Benestad overtar som Høyres fremste kirkepolitiker på Stortinget.

– Jeg vil legge vekt på å møte folk og miljøer og ta meg tid til å drøfte de viktige sakene, sier Norunn Tveiten Benestad.

Kirkesakene har levd et litt uavklart liv på Stortinget etter sist valg. Et initiativ om å flytte livssakene fra Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen til Familie- og kulturkomiteen fra denne høsten ble avvist.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dermed må Høyres erfarne kirkepolitiske talsperson Svein Harberg, som leder i kulturkomitéen, nå overlate kirkefeltet til sin partikollega. Han ledet Høyres livssynspolitiske utvalg før forrige valg og er en tungvekter på kirke- og livssynsfeltet.

– Det er en naturlig konsekvens av at en skifter komité. Det må være de som sitter i de rette komiteene som følger saksområdene, selv om jeg synes det er leit på et saksfelt som jeg ikke bare har fulgt i komiteen, men også internt i partiet, sier Harberg.

Han understreker at han har stor tillit til Norunn Tveiten Benestad som overtar saksfeltet.

– Jeg skal sørge for overføring av kunnskap til henne. Og jeg kommer nok også til å ha et blikk på feltet, sier Harberg.

Nøkkelrolle

Tveiten Benestad kom inn på Stortinget i fjor høst. Som kirkepolitisk talsperson vil hun få en sentral rolle i kirkesaker. Hun skal fronte partiets politikk, i Stortinget, i media og opinionen. Hun er Høyres talskvinne i det daglige, mens statsråden står for regjeringens politikk og dermed må uttale seg på vegne av regjeringen, og ikke partiet. Den kirkepolitiske talspersonen blir sentral i behandlingen av alle saker som angår kirke, tro og livssyn i komitéen.

– Hva er din erfaring med kirkefeltet fra før?

– Saksfeltet er spennende og viktig, og jeg har stor motivasjon til å ta fatt på det. Tro og livssynsspørsmål angår alle i en eller annen form. Jeg har en oppvekst som har gitt meg en god forståelse for området. Som tenåring flyttet familien fra Kristiansand til Bergen for at min far skulle være med å bygge opp NLA. Oppveksten har gitt meg grunnleggende verdier som jeg har tatt med meg inn i det profesjonelle liv.

Faren Toralf Tveiten bidro i oppstarten av pedagogikkstudiet på det som i dag er NLA Høgskolen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tre saker

Benestad peker på tre saker som er viktige utfordringer i kirkesektoren fremover:

Arbeide videre med å fullføre skillet mellom kirke og stat. Utarbeide en helhetlig lov for tros- og livssynssamfunn. Skape et samfunn der ulike tros- og livssynssamfunn blir møtt med respekt.

Noe av det første Benestad skal gjøre, er å delta på feiringen av Sjømannskirkens 150-årsjubileum i Bergen i helgen.

– Trenger modning

I vår var hun innom Kirkemøtet i hjembyen Kristiansand, hvor forslagene om vielse eller forbønnsliturgi for likekjønnede par i Den norske kirke ble stemt ned.

– Vi er i en tidsperiode hvor store, vanskelige saker åpenbart trenger modning.

– Handler det bare om tid og modning før kirken vil tillate vielse av likekjønnede par?

– Jeg tenker at det er en modningsprosess, og kirken må selv avklare sitt forhold til det spørsmålet. Det ligger i det at man ønsker en selvstendig kirke.

Etterlyser midler

Kirkerådsdirektør Jens Petter Johnsen ser frem til et godt samarbeid med Benestad og roser «et veldig viktig samarbeid» med avtroppende talsperson Harberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er en avgjørende viktig posisjon nå som Høyre er i regjering, sier Johnsen.

Denne uken legger regjeringen siste hånd på budsjettet før det legges frem 8. oktober. Kirkerådsdirektøren benytter anledningen til å minne om at kirken trenger ekstramidler til de store omstillingsoppgavene de står foran. Kirkerådet skal overta arbeidsgiveransvaret for prestene og skal bli eget rettssubjekt som en del av skillet mellom kirke og stat.

– Vi forventer en økonomi som gjør det mulig å gjøre omstillingene. Det er avgjørende viktig for å få god omstilling, sier Johnsen, som ikke vil tallfeste nå hvor stor sum de trenger, sier Johnsen.

– Benestad, vil du kjempe for omstillingsmidler til Den norske kirke?

– Jeg vil gjøre mitt beste for å være med å fasilitere den omstillingsprosessen som kirken er på vei inn i. Det er det jeg kan si på dette tidspunktet, svarer hun.

Norunn Tveiten Benestad (57)

Høyres stortingsrepresentant fra Vest-Agder.

Valgt inn på Stortinget i 2013.

Har sittet i bystyret og formannskapet i Kristiansand.

Har bakgrunn som forlagsdirektør i Høyskoleforlaget og avdelingssjef i Cappelen Damm Høyskoleforlaget.

Les også
Høyre vil innføre livssynsministerHøyre om tro og livssyn
Les også
Boplikt-fjerning på trappene
Les også
Kulturministeren har ikke bestemt segStålsett-utvalget