Statsministrene samlet til Nordisk råd i Stockholm tirsdag. Fra venstre: Erna Solberg (Norge), Sigmundur David Gunnlaugsson (Island), Alexander Stubb (Finland), Helle Thorning-Schmidt (Danmark) og Stefan Löfven (Sverige). Foto: Henrik Montgomery / TT/ NTB scanpix

Löfven: – NATO-medlemskap er uaktuelt

Sveriges statsminister Stefan Löfven holder fast på at Sverige skal stå utenfor NATO, men støtter seg gjerne på nordisk pragmatisme og samarbeid.

– Det er uaktuelt, svarer sosialdemokraten på NTBs spørsmål om svensk medlemskap.

Han tror heller ikke at opinionen i Sverige vil forandre seg som følge av utviklingen den siste tiden. Økt russisk militæraktivitet i Østersjøområdet, russisk aggresjon i Ukraina og ubåtjakt i Stockholms skjærgård dannet bakteppe da de nordiske statsministrene diskuterte sikkerhet og en rekke andre saker tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På pressekonferansen etter det nordiske ministermøtet viste Erna Solberg (H) til at de nordiske landene de siste 25 årene har økt det sikkerhetspolitiske samarbeidet.

– Det er det som er nordisk pragmatisme, kommenterte Löfven.

– Dette er ikke svart eller hvitt. Sverige har et samarbeid med NATO, med Norden og med EU. Hensikten er både å øke Sveriges militære evne, men også at Sverige skal bidra, utdyper Löfven overfor NTB.

Les også
Avslutter ubåtjakten i Sverige
Les også
Löfven får ikke nordisk støtte for Palestina-utspill
Les også
Norden inn i NATO