ENIGE: De to palestinske forhandlerne Azzam al-Ahmed (tv) fra Fatah og nestleder i Hamas, Mussa Abu Marzuk (th), ble torsdag enige om en avtale der PAs enhetsregjering skal overta styret i Gaza. Det er imidlertid mange uklare sider ved den nye avtalen. FOTO: Khaled Desouki, AFP Foto/ NTB Scanp

Enige om styre i Gaza

De rivaliserende palestinske gruppene er blitt enige om en avtale om styringen både av Gaza og Vestbredden framover. – Har ingen tro på dette, sier medieviter Bassem Eid.

To dagers forhandlinger i Kairo førte torsdag til en ny avtale mellom Fatah og Hamas der de legger ned stridsøksen og vil konsentrere seg om å styre både Vestbredden og Gaza sammen. Et av punktene går ut på å overlate kontrollen med grensestasjonene mellom Gaza og Israel til den palestinske enhetsregjeringen i Ramallah med det samme.

Anklager hverandre

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Da våpenhvilen ble inngått mellom Israel og Hamas 26. august, kom det meldinger om at De palestinske myndigheter (PA) ledet av president Mahmoud Abbas skulle overta den sivile administrasjonen i Gaza. I juni ble de to partene enige om en samlingsregjering, men forsøket har strandet på grunn av sterke anklager fra Abbas om at Hamas har sin egen parallelle regjering som i virkeligheten styrer Gaza. Hamas på sin side anklaget PA for ikke å betale lønn til de 45.000 offentlig ansatte i offentlig sektor.

Rådgiver for Mahmoud Abbas, Azzam al-Ahmed, sier de nå skal ta løse alle presserende problemer i Gaza inkludert lønnsspørsmålet.

Grensekontroll

Moussa Abu Marzouk, leder for Hamas politiske kontor, hevder FN og samlingsregjeringen skal avgjøre hvordan de skal administrere grensekontrollene inn og ut av Gaza. I den nye avtalen heter det at de PAs sikkerhetsstyrke på 3.000 mann skal blandes med Gazas egne sikkerhetsstyrker og stå for bemanningen av grensestasjonene. Marzouk opplyste imidlertid at grensestasjonen Rafah mellom Gaza og Egypt ikke er med i avtalen. Flere sider ved avtalen er uklare og uløst.

Skeptisk

Den palestinske medieviteren Bassem Eid er skeptisk til holdbarheten i avtalen fra drøftingene i Kairo de siste dagene.

– Dette er den 15. avtalen mellom Fatah og Hamas, og det vil komme flere i ukene framover. Jeg har merket meg at de som nå feirer den nye avtalen, er lederne i Fatah og Hamas og ikke det palestinske folk, sier Eid til Dagen.

Han leder Palestinian Human Rights Monitoring Group i Ramallah og kjenner palestinsk politikk fra innsiden. Eid tror samarbeidet mellom de to rivaliserende palestinske partene nokså snart vil slå sprekker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg ser en stor ideologisk forskjell mellom Fatah og Hamas. Politisk kan de kanskje nærme seg hverandre, men ideologisk er forskjellen uoverstigelig. Ta for eksempel i synet på Den islamske stat (IS), der Fatah støtter den store koalisjonen som kjemper mot IS, mens Hamas helhjertet omfavner IS, sier Eid.

Enhet viktig

Det er av avgjørende betydning at palestinerne viser enhet utad for å få den nødvendige økonomiske støtten Gaza trenger til gjenoppbyggingen etter den 50 dager lange krigen med Israel i sommer. Ødeleggelsene er store, og PA hevder at gjenoppbyggingen vil komme på 7,8 milliarder dollar. Noen frykter at Hamas deltaking i den palestinske enhetsregjeringen skal skade givergløden fra vestlige land. Israel har protestert kraftig på at Hamas er med i den palestinske samlingsregjeringen, men har likevel sagt seg villig til å bidra med penger til Gaza på visse betingelser.

Norge skal lede en giverlandskonferanse i Egypt 12. oktober som skal skaffe de nødvendige midler for å få Gaza-samfunnet på beina igjen etter bombingen i sommer.

Avtale

Enighet i Kairo 24. september 2014.

PAs enhetsregjering skal styre Gaza.

PAs sikkerhetstyrker skal kontrollere grensene.

Hamas-ansatte skal få utbetalt lønn.

Trenger 7,8 milliarder dollar til gjenoppbygging av Gaza.

Hamas-ansatte skal få utbetalt lønn.

Les også
Hamas og Fatah tilbake til samlingsregjeringen
Les også
Lei konflikten i MidtøstenBenny Morris
Les også
Hamas’ krig mot Israel finansiert av Norge
Les også
Blandet feiring av israelsk nyttår
Les også
Gaza-forhandlinger gjenopptas i Egypt