MOT SLAVERI: KrF-leder Knut Arild Hareide støtter opp om markeringen mot menneskehandel på lørdag. FOTO: Silje Rognsvåg

Støtter kristen markering mot menneskehandel

Lørdag vil mange hundre personer markere sin motstand mot menneskehandel i Oslo.

KrF-leder Knut Arild Hareide støtter arrangementet «Frihet 14» på Facebook.

«Hvert 30 sekund blir et menneske offer for menneskehandel. Dette skjer i Norge også. Jeg vil stå opp for å få en slutt på det moderne slaveriet!», skriver Hareide påFacebook ved et bilde av seg selv med plakaten «Not for sale».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

MenighetsnettverketIntro er hovedarrangør for markeringen kalt «Frihet 14».

– Det er 27 millioner grunner til at vi gjør det. Vi vil tale saken for dem som selv ikke kan gjøre det, de som er ofre for det moderne slaveriet, sier initiativtaker og pastor Brit Krogedal.

Markeringen i Oslo støttes av Filadelfiakirken og Oslo Kristne Senter, mens en tilsvarende markering i Stavanger neste helg støttes av Sentrumskirken og Familiekirken.

Kanskje kommer KrF

I går hadde 800 personer meldt fra påFacebook-siden til arrangementet at de vil møte opp på lørdag. Først blir det en stå opp-aksjon nedover Karl Johan der de frammøtte deler ut flygeblad om markeringen i Spikersuppa.

Der vil det bli appeller ved politiadvokat Rudolf Christoffersen, TV2-pastor Egil Svartdahl og Kyra Gordon fra A21-kampanjen, før bandet Tôg og artisten Ludvig Moon spiller.

På kvelden blir det lovsangskonsert i Filadelfiakirken. Aksjonen samler også inn penger til A21-kampanjen gjennom at folk kan registrere seg for å være med på markeringen.

300 ofre i Norge

– Hva vil dere oppnå med markeringen?

– Vi ønsker å spre informasjon om at det i dag fins 27 millioner slaver, ifølge FN, og at de også fins i Norge. Mennesker er ikke en salgsvare, sier Krogedal.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Norge var det 300 ofre for menneskehandel i fjor, ifølgeKOM-rapporten fra Koordineringsenheten for ofre for menneskehandel. Det er regjeringens tiltak i arbeidet mot menneskehandel.

– Som pastor klarer jeg ikke å forholde meg passiv til dette. Jeg ønsker å mobilisere kirken til å gjøre noe og stå opp mot denne urettferdigheten. Vi ønsker ikke å være som presten og levitten som går forbi når noen lider, men stoppe opp og bety en forskjell for folk, sier Krogedal.

Au pairer

I Norge blir ofre for menneskehandel utnyttet til prostitusjon, au pairer, bilpleie og bygg- og anleggsbransjen, ifølge KOM-rapporten.

– Det er snakk om tvangstjeneste og tvangsarbeid der de selv ikke får profitten, men den går til bakmenn. De fleste ofrene er fra Nigeria, noen er fra Øst-Europa eller Asia, sier Krogedal.

De siste ukene har kirkegjengere i noen av arrangørmenighetene latt seg avfotografere med et skilt det står «Not for sale», som er lagt ut påFacebook-siden til markeringen.

Initiativet mot menneskehandel startet for fire år siden, med «Fjelltur for Frihet» til Prekestolen i Rogaland to år på rad.

I fjor ble det omgjort til en markering på torget i Stavanger, og for første gang blir det også markering i Oslo.