Røyk stiger opp i Gaza by søndag. Foto: Suhaib Salem / Reuters / NTB scanpix

Sikkerhetsrådet vil ha umiddelbar våpenhvile på Gazastripen

FNs sikkerhetsråd vedtok natt til mandag en enstemmig uttalelse som ber om en umiddelbar våpenhvile på Gazastripen.

I uttalelsen ble det uttrykt «en sterk støtte» til en umiddelbar og uforbeholden humanitær våpenhvile», som gjør det mulig å få nødvendig hjelp inn på Gazastripen.

Sikkerhetsrådet understreker også at sivile og humanitære bygg, inkludert FN sine, må «beskyttes og respekteres».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De femten medlemmene av Sikkerhetsrådet møttes sent søndag til et krisemøte om konflikten mellom Hamas og Israel. Møtet kom i stand etter at Israel og Hamas brøt våpenhviler søndag. Men intensiteten i kampene ble noe dempet i helgen og natt til mandag.

Også Israels statsminister Benjamin Netanyahu holdt møter med sine nærmeste sikkerhetsrådgivere natt til mandag.

Ingen resolusjon

Det var på forhånd ventet at rådet ville jobbe mot en resolusjon som tok til orde for en våpenhvile. Resolusjonen ville vært et vedtak i FNs sikkerhetsråd, noe som krever at minst ni av medlemmene stemmer for, og at ingen av de faste medlemmene stemmer mot. Men rådet kom fram til en felles uttalelse, som er en mindre kraftfull oppfordring enn en resolusjon.

I et møte i Sikkerhetsrådet tirsdag forrige uke, ba Palestinas FN-utsending i en følelsesladd tale rådet om å vedta en resolusjon om umiddelbar våpenhvile på Gazastripen.

I forrige uke leverte også Jordans FN-utsending i New York et utkast til en resolusjon som ber om en umiddelbar våpenhvile samt tilbaketrekking av israelske styrker, ifølge diplomater.

Nesten 1.100 mennesker, de aller fleste sivile palestinere, er blitt drept siden den israelske offensiven mot Gazastripen ble innledet 8. juli.

Uoffisiell våpenhvile

Israel og Hamas har inngått en uoffisiell, delvis våpenhvile på Gazastripen.

Kort tid etter å ha avvist en midlertidig humanitær våpenhvile som Israel sa ja til, kunngjorde Hamas søndag at bevegelsens væpnede fløy ville stanse sine rakettangrep i ett døgn. Denne våpenhvilen har imidlertid Hamas selv brutt, ifølge Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mandag morgen besvarte Israel et rakettangrep fra Gazastripen med artilleriild, ifølge det israelske forsvaret IDF. Angrepet kom fra Beit Lahia nord i den palestinske enklaven. En rakett landet i den sørisraelske byen Ashkelon.

Rakettangrepet er ifølge IDF det første siden midnatt natt til mandag.

Bekymring

Det er ingen tegn til en løsning på konflikten. USAs president Barack Obama understreket derfor behovet for en umiddelbar humanitær våpenhvile i en telefonsamtale med Israels statsminister Benjamin Netanyahu søndag.

Obama gjorde det klart hvor viktig det er å få på plass en ubetinget våpenhvile som avslutter krigshandlingene og fører til permanent opphør av konflikten i tråd med våpenhvileavtalen fra november 2012, som ble meglet fram av Egypt.

I samtalen uttrykte USAs president bekymring over det stigende tallet på døde sivile palestinere og tapet av israelske liv, og forverringen av den humanitære situasjonen i Gaza.

Obama understreket også at amerikanerne fordømmer rakettskytingen til Hamas og tunnelangrepene mot Israel. (©NTB)