MASSEGRAV: En gravemaskin begynte torsdag å grave opp en massegrav ved siden av portretter av de fire savnede mennene i Slavjansk øst i Ukraina. De fire mennene ble dratt ut av en baptistkirke i byen i juni. Det er forventet at massegraven kan inneholde opp til 20 lik. FOTO: MARION THIBAUT, AFP/NTB Scanpix

Åpner den første massegraven i Ukraina

Etter tre timers gravearbeid dukket det opp hvitt lerretsstoff i jorda. Østukrainske Slavjansk har funnet sin første massegrav.

– I dag har ukrainske myndigheter gravd opp en massegrav i Slavjansk øst i Ukraina. Da jeg dro fra stedet, hadde de funnet åtte råtnende lik, og de lette fortsatt etter flere, fortalte Julia Gorbunova i Human Rights Watch på organisasjonens hjemmeside torsdag.

Politifolk, lokale ledere, sakkyndige og innbyggere i den tidligere opprørskontrollerte byen fulgte gravemaskinens arbeid i utkanten av bykjernen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er en stor tragedie, sier Anton Gerasjtsjenko i det ukrainske innenriksdepartementet og tror det blant annet er gravd fram «uskyldige som ble torturert og drept av opprørerne».

Tror det finnes flere

– Det ligger trolig rundt 20 lik i denne massegraven. I tillegg til fire menn som ble torturert, tror vi det er likene av terrorister som døde i slaget om Slavjansk mot den ukrainske hæren, sier Gerasjtsjenko.

To beboere i området forteller til HRW at graven ble laget i juni, og at to menn i kamuflasjeklær fraktet lik til området på en lastebil.

– Vi vet det er flere i byen, men vi vet ikke hvor. Dette er den første vi graver opp, sier Gerasjtsjenko om massegraven.

Mange savnet

Prorussiske separatister kontrollerte byen med 100.000 innbyggere fram til begynnelsen av juli, da de ble presset tilbake av ukrainske styrker.

– Det er for tidlig å si om de som ble begravet der, var ofre for en forbrytelse, skriver Gorbunova, men mener det er forståelig hvorfor innbyggerne lurer på om graven inneholder opprørernes ofre. Mange er savnet etter separatistenes styre fra april til juli.

– De bortførte, slo og noen ganger torturerte aktivister og innbyggere de mistenkte for å støtte ukrainske myndigheter, skriver Gorbunova.

Baptister tatt

Dagen skrev torsdag at fire menn fra en baptistmenigheten Treenighetskirken i Slavjansk i juni ble bortført under en søndagsgudstjeneste. Væpnede pro-russiske separatister skal ha kidnappet de fire mennene under en gudstjeneste.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

To av dem var sønnene til pastor Alexander Pavenko, Albert Pavenko Aleksandrovitsj (født i 1990) og Reuben Pavenko Aleksandrovitsj (født i 1984). De to andre, Brodarskim Viktor Ivanovich og Velichko Vladimir Aleksandrovitsj, var ansatt som diakon og lovsangsleder.

Baptistene skal ha vært mål for de prorussiske separatistene fordi deres kirketilhørighet blir oppfattet som enbetydende med støtte til vestlig og amerikansk styre og ideologi, sa Wally Kalukoff, nestleder i organisasjonen Russian Ministries, til Dagen torsdag.

Det er disse fire mennene det er bilde av på kanten av massegraven som har blitt åpnet denne uken.

«Uskyldige»

Gerasjtsjenko uttalte til AFP at disse fire mennene er i massegraven.

- I denne graven er likene av fire protestantiske sognebarn, uskyldige som ble torturert og drept av opprørerne, sa Gerasjtsjenko.

Dagen fikk tidligere i uka opplyst fra ukrainske kilder at begravelsen av de fire hadde funnet sted etter at de var funnet i massegraven. Bilder viste flere hundre sørgende som samlet seg i kirken og ute rundt blomsterhav og bilder av de fire mennene.

En ukrainsk avis skriver at menigheten samlet seg i bønn for ofrene og at de etter gudstjenesten gikk til massegraven.

Les også
To ukrainske jagerfly skutt ned
Les også
Baptister drept av opprørere
Les også
– Ukraina er i krig
Les også
Flyvrakrestene er tuklet med
Les også
Merkel ber Putin roe ned opprørerne