FILMKRITIKER: Per Haddal ble utnevnt til Ridder av 1. klasse under en tilstelning på Filmens hus i Oslo i februar i år. Nå oppfordrer han menigheter til å se flere kristne filmer og diskutere de sammen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

«Lag filmgrupper i menighetene og gå på kino»

Det er oppfordringen fra filmnestor Per Haddal. 21.500 har allerede sett filmen Heaven is for real.

Den mangeårige filmkritikeren og pastorsønnen Per Haddal har god greie både på Skriften og filmmediet, men ser at både folk flest og filmmiljøet har vansker med å forholde seg tilfilmer med kristent innhold.

Les Lars Dahles kulturnotat:Himmelfilmen og himmelen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gode besøkstall

Den amerikanske filmenHeaven is for real lanseres som en utrolig, men sann historie. Besøkstallene på norske kinoer er også ganske utrolige – i alle fall opp mot filmmiljøets meninger om filmens kvalitet.

Mens aviser og filmsynsere så å si har rakket ned på filmen, strømmer folk til kinoene for å se den. Der terningene viser bare ett, to eller maks tre øyne, ligger publikums tallkarakterer svært høyt.

Les Vebjørn Selbekks anmeldelse:Trosstyrkende og kontroversielt om himmelen

Oslo Kinos nettsider har i skrivende stund over 700 personer gitt filmen karakter, og hovedstadens kinoselskap registrerer at interessen har vært god.

De som har rangert filmen om gutten som dør, men vender tilbake til livet, har i snitt gitt den nær 8 av 10 mulige stjerner i boka.

I Bergen meldes det om stor interesse, at filmen flyttes til de største salene og at det er kø ved billettskrankene. Folk har også vært nødt til å snu i døra fordi det ikke har vært seter igjen.

Dette står i kontrast til at norske kinoer i stor grad har latt være å sette opp filmer av denne typen. Blant filmene som ikke har vært å se på lerretet, er Hollywood-produksjonenSon of God som er blitt vurdert som for dårlig av importørene, men somhar trukket mange til amerikanske kinosaler.

Les også:Pusher 
himmel-film til kinoene i Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Kristent publikum

Programdirektør Christin Berg hos Oslo Kino opplyser at filmen er sett av over 21.500 mennesker på landsbasis siden den ble satt opp.

– 21.500 solgte billetter er slett ikke verst. Filmen henvender seg helt klart til et kristent miljø, og vi ser at den går best på steder der det er store og aktive kristne miljøer, som i Kristiansand, sier hun.

Kristiansand har ifølge Berg hatt det klart største besøket. Der skal om lag 3600 mennesker ha sett filmen, mens tallet har ligget noe lavere i Oslo.

– Men vi kjører filmen videre og vi setter den opp på flere kinoer i vår kjede fordi vi har fått forespørsler om det, sier hun.

Les også:Dagen anbefaler ti filmer om tro

Hun sier at besøket har vært helt som forventet, men er bestemt på at dette ikke er en film som alle ser.

– Den er for en bestemt målgruppe, det kristne miljøet, fastholder hun, selv om hun ikke vet akkurat hvem som går og ser den.

– Men når det gjelder de høye tallene i Kristiansand, er tallene veldig lette å lese. De kommer av det kristne miljøet der, hevder Berg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også:Hollywood tar bibelbølgen

Inntjening

Pensjonisten Per Haddal som anmeldte film i avisene Vårt Land og Aftenposten i mange år, er sikker på at det først og fremst er økonomiske grunner til at kinoene vegrer seg mot å sette opp filmer med kristent innhold.

– Kristent innhold kan nok være en ekstra barriere, men såfremt de tror at en film kan spille inn utgiftene med å sette den opp og litt til, vil de sette den opp, sier Haddal.

AtHeaven is for real nå trekker godt med folk, ser han som et bevis på at slike filmer har et marked. Han sammenligner interessen med den som ble dokumentarenEn prest og en plagetil del. Filmen om Børre Knudsen viste det seg at det var mange som ville se.

Nå haster det om du vilse Børre Knudsen-dokumentaren på nett

– Berøringsangst

Haddal tror ikke det snakk om at kinobransjen gjennomfører noen samlet og stilltiende boikott av filmer med religiøst innhold.

– Men det er en viss fremmedhet og en berøringsangst overfor det kirkelige og kristelige, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han oppfordrer menighetsfolk til å vise aktivt at de vil ha kristne filmer på kino.

– Folk må kjenne sin besøkstid, og det nokså fort, når filmer settes opp. Ellers forsvinner bare filmene igjen.

Filmgrupper

Per Haddal oppfordrer også kristne miljøer til å stimulere interessen for god film.

– Menigheter kan lage filmgrupper og følge litt med. Kanskje de kan starte med denne filmen som går nå, og så kan de ha en diskusjon om filmen etterpå. Her er det jo også muligheter for en del kontroverser på grunn av teologi, sier Haddal.

Selv har han ikke settHeaven is for real ennå, men det har han tenkt å gjøre.

Øverst på denne siden kan du se traileren for himmelfilmen.

Les også: Teologomtaler den kristne bestselgerenHimmelen er på or´ntli, som filmenHeaven is for real bygger på, som oppspinn.