GJENSYNSGLEDE: Kent Brantly og kona Amber var dypt takknemlige over å være gjenforent etter uker der han har svevet mellom liv og død.

Ebolafri lege takker Gud

Den amerikanske legen Kent Brantly (33) mener han overlevde det dødelige ebola–viruset takket være bønn verden over.

Torsdag 21. augustble legen utskrevet fra et sykehus i Atlanta i USA.

Innlagt på isolat ble han behandlet med medisin som ikke er godkjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I dag er en mirakuløs dag. Jeg er glad for å være frisk, levende og sammen med familien min igjen. Jeg så aldri for meg å havne i en slik situasjon, sa han på en pressekonferanse i forbindelse med utskrivingen.

Både han og kona Amber var synlig rørt av å være gjenforent etter de dramatiske ukene som ligger bak.

Brantley var utsendt av organisasjonenSamaritan´s Purse, som ledes av Franklin Graham. Han er sønn av den verdenskjente evangelisten Billy Graham (95).

– Gud reddet livet mitt og det var et direkte svar på tusenvis av bønner, sa Kent Brantly.

Reise:Innstiller charterturer på grunn av ebola-frykt

Ba i sykesengen

Sammen med familien sin dro Kent Brantly til Liberia for to år siden.

Ebola var ikke i tankene våre. Vi flyttet tilLiberia fordi Gud kalte oss til tjeneste der, sa Brantley.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Da ebolautbruddet var et faktum, og Brantly og hans medarbeidere mottok den første pasienten som hadde fått viruset, var de imidlertid forberedt.

Legen understreker at de fulgte retningslinjene fra Leger Uten Grenser og Verdens Helseorganisasjon for å verne seg mot smitte. Men 23. juli våknet han opp og kjente seg dårlig.

Uventet ble det konstatert at han selv var smittet. Plutselig var legen selv blitt pasient.

– Da jeg lå til sengs i Liberia de kommende ni dagene, mens jeg ble sykere og svakere for hver dag, ba jeg om at Gud ville hjelpe meg til å være trofast, også gjennom sykdommen min, sa Brantly.

Trofast Gud

Kent Brantly fortalte at han ba om at han måtte ære Guds navn, enten det ble gjennom liv eller død.

– Jeg visste det ikke da, men har senere fått vite, at det var tusenvis, kanskje millioner av mennesker verden rundt, som ba for meg gjennom den uken, og fortsatt gjør det i dag, fortsatte han.

– Jeg kan ikke takke dere nok for bønnene deres og støtten deres, men jeg vet at jeg kan fortelle dere at jeg tjener en trofast Gud som svarer på bønn, erklærte Brantly.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Minnet om Afrika

Den friskmeldte legen uttrykte også dyp takk til det medisinske personellet ved isolatenheten på Emory University Hospital, der han har vært innlagt. Midt i gleden over å ha fått livet tilbake i gave, oppfordret han til å huske alle de andre som er rammet eller truet av det skremmende viruset.

– Vær så snill å huske å be for Liberia og menneskene i Vest–Afrika, sa han.

Også Samaritan´s Purse–president Franklin Graham takker Gud for at legen er frisk.

– Hans troskap mot Gud og omsorg for menneskene i Afrika har vært et eksempel for oss alle, sier Graham i en uttalelse.

Fraktet hjem

Tre dager etter at Brantly fikk påvist ebolaviruset, opplevde en annen amerikansk misjonær det samme. Nancy Writebol var sammen med ektemannen David utsendt for organisasjonen Service in Mission (SIM), som samarbeider med Samaritan´ Purse.

De to pasientene ble fraktet med hvert sitt fly, spesialutstyrt for smittefarlige pasienter, tilbake til hjemlandet. Writebol ble utskrevet to dager før Bently.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Da Nancy gikk ut av isolatet, var alt hun kunne si: «Gud skal ha æren», forteller Bently.

Håper for flere

David Writebol har kommet med en uttalelse i forbindelse med at kona ble utskrevet tirsdag i forrige uke, to dager før Brantly fikk forlate sykehuset.

– Jeg har hatt den store glede å kunne se gjennom vinduet til isolatet og se min vakre kone igjen. Vi la hendene våre på hver vår side av vinduet og ble beveget til tårer ved å se hverandre, sier han.

David Writebol uttrykte håp om at flere som henne skal bli friske fra sykdommen, som hittil har hatt en dødelighet på 90 prosent.

– Gjennom kampen har Nancy opplevd mørke timer med frykt og ensomhet, men også en følelse av fred og gudsnærvær som har gitt henne trøst, sier han på nettsidene til SIM.

Han legger at hun ble sterkt oppmuntret av å vite at det var så mange mennesker verden rundt som ba til Gud om at hun måtte bli frisk igjen.

– At hun forlot sykehuset uten sykdommen er et kraftfullt vitnesbyrd om Guds bærende nåde i nødens tid, sier han på nettsidene til SIM.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Godt rykte

Mens Nancy ennå var syk, fortalte ektemannen via Skype fra Afrika om situasjonen til i hjemmemenigheten Calvary Church i Charlotte, South Carolina. Det skjedde under en bønnesamling i menigheten.

– Vi er blitt velsignet på grunn av det Kristus har gjort for oss, ved å gi oss evig liv og frelse. Hva annet kan vi gjøre enn å hjelpe? spurte han ifølge CNN.

Pastor John Munro beskrev ekteparet som mennesker som aldri vil tenke seg om to ganger før de slipper alt de har i hendene hvis noen trenger deres hjelp.

Roser sykehuset

Selv unngikk Nancy Writebol mediene etter at hun ble utskrevet. Hun var fortsatt for svak til å møte offentligheten. Men to av sønnene hennes stilte opp på NBCs Today Show. Der fikk de blant annet spørsmål om hva de trodde hadde bidratt til at hun ble frisk. De nevnte først troen, så omsorgen ved sykehuset og dernest medisinen som ble brukt.

– Men den støttende omsorgen ved Emory–sykehuset var helt klart enorm, sa Jeremy Writebol ifølge Washington Post.

Legene ved sykehuset var imidlertid usikre på hvilken rolle medikamentet hadde spilt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De er de første individene som får dette middelet. Vi vet ikke om det hjalp dem, om det ikke gjorde noen forskjell eller om det forsinket helbredelsesprosessen, sa Bruce Ribner om produktet som bærer navnet MZapp.

Store gaveinntekter

Redningsaksjonen for de to misjonærene ble utført av det private amerikanske selskapet Phoenix Air Group og betalt av Samaritan´s Purse. Selv om organisasjonen holder en relativt lav profil i USA, opererer den i frontlinjene under sykdomskriser og naturkatastrofer verden rundt, skriver Washington Post. Bare i fjor skal organisasjonen, som får det meste av midlene sine gjennom frivillige gaver, hatt inntekter på 460 millioner dollar. Det vil si nesten tre milliarder kroner.

Fortsetter arbeidet

Avisen påpeker at ebolautbruddet har vist hvor stor lit myndighetene i fattige lad setter til innsats fra frivillige organisasjoner når kriser rammer. E

tter utbruddet har Samaritan´s Purse og SIM evakuert flere titalls «uessensielle» medarbeidere fra Liberia. Men fortsatt har Samaritan´s Purse rundt 350 ansatte i landet, hovedsakelig nasjonale, som bidrar på to klinikker og i informasjonsarbeid.