HÅPER: – Vi håper at det blir mulig å fortsette som før, sier rektor Anette Sørensen Rege.

Reagerer på misjonsprosjekter

Hvis Utdanningsdirektoratet får det som de vil, kan elever i kristne friskoler nektes å samle inn til misjonsprosjekter via skolen.

Nordborg Skoler AS på Finnsnes i Troms har fått påtale fra Utdanningsdirektoratet i en tilsynsrapport fordi de «driver kollektarbeid på vegne av morselskapet NLM. Dette arbeidet er i strid med privatskoleloven paragraf 2-2», heter det i rapporten.

Den paragrafen handler om at skolen kan ikke drive annen virksomhet enn skole.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sendt inn protest

– Utdanningsdirektoratet reagerer fordi misjonsprosjektet føres inn i regnskapet for skolen. Vi har sendt inn en protest, fordi vi mener at dette er en del av elevenes arbeid på skolen, sier rektor Anette Sørensen Rege på Nordborg til Dagen.

Hun forteller at styret for skolen har behandlet denne saken, og sendt sin reaksjon til Utdanningsdirektoratet. Saken er fortsatt under behandling.

Sørensen Rege viser til at Utdanningsdirektoratet reagerer ikke på selve innsamlingen til misjonsarbeidet, men på hvordan den tekniske bokføringen fungerer.

Konto for innsamling

– De mener at elevene må opprette en egen konto for dette prosjektet utenom skolens regnskap. Dette mener vi er unødvendig, for det bør være lov å gjøre dette via skolens regnskaper, for her er det lett å spore hva som gjelder innsamlingsprosjektet, mener Sørensen Rege.

En del av læreplanen

Generalsekretær Torgeir Flateby i Kristne Friskolers Forbund (KFF) viser til at begrunnelsen fra Utdanningsdirektoratet er at Nordborg samlet inn midler til skolens eier, som er Misjonssambandet. Dette mener direktoratet ikke er lovlig.

– Men de bør se nøyere på denne saken. Elevene får gjennom misjonsprosjektene innsikt i en verden med fattigdom og nød, og dette er også en del av læreplanen i den norske skole. Derfor burde det være fullt lovlig å samle inn til misjonsprosjekter via skolens regnskap, sier Flateby. På side 3 i dagens avis skriver han om den aktuelle saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Konsekvenser

Dagen skrev onsdag om elever på 22 kristne friskoler som har samlet inn over 11 millioner kroner til ulike misjonsprosjekter i løpet av det siste skoleåret.

Rektoren på Nordborg viser til at hvis ikke Utdanningsdirektoratet endrer mening, så kan det få konsekvenser for innsamling til slike misjonsprosjekter.

– Da må elevene registrere seg som organisasjon eller privatperson, og opprette en konto for sitt prosjekt. Dette blir både tungvint og krevende for de unge. Derfor håper vi at det blir mulig å fortsette med at misjonsprosjektet kan føres via skolens regnskap, sier Anette Sørensen Rege.

En foreløpig rapport

Dagen har vært i kontakt med Utdanningsdirektoratet. Det eneste svaret fra dem nå er at dette gjelder en foreløpig tilsynsrapport som ikke er endelig avsluttet.

Les også
Samler inn 11 millioner kroner