DAGEN HUN BLE LØSLATT: Sudanesiske Meriam Yahia Ibrahim Ishag (sittende i midten), hennes mann Daniel Wani (t.v.), amerikansk statsborger, men opprinnelig fra Sør-Sudan. Hennes nyfødte jentebaby og parets 20 måneder gamle sønn. En av Meriams advokater, Mohanad Mustafa (t.h.) og andre juridske rådgivere fotografert på et hemmelig sted i Khartoum 23. juni 2014. Foto: AFP / Ishags jurister / NTB Scanpix

Meriam løslatt igjen i Sudan

Får ikke lov til å forlate landet og har søkt tilflukt i USAs ambassade. Hun er fortsatt anklaget for å ha brukt falske dokumenter for å komme seg ut av Sudan tidligere i uken.

27 år gamle Meriam Yahya Ibrahim ble tirsdag pågrepet på flyplassen i Khartoum, dagen etter at dødsstraffen mot henne ble opphevet.

Etter å ha blitt holdt i politiets varetekt på flyplassen, ble hun løslatt torsdag, ifølge hennes advokat Mohaned Mostafa.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forutsetningen er at hun ikke forsøker å reise fra landet igjen.

Advokaten forteller torsdag kveld at Meriam har søkt tilflukt i USAs ambassade i Khartoum, Sudans hovedstad. Hennes ektemann er amerikansk statsborger.

BBC gjorde et eksklusivt videointervju med Meriam torsdag kveld. Se videointervjuet her.

27-åringen ble stanset da hun var på vei ut av landet sammen med sin amerikanske mann og deres to barn. Hun brukte et sørsudansk nødpass med visum til USA. Hun ble anklaget for å forsøke å forlate Sudan med falske dokumenter.

«Jeg er kristen, ingen frafallen»

Dødsdommen mot Meriam Yahia Ibrahim Ishag vakte kraftige internasjonale protester, og den ble annullert av en ankedomstol 23. juni 2014 etter det sudanske myndighetene kalte uvanlig sterkt press.

Den offisielle versjonen er at den 27 år gamle kvinnen kommer fra en muslimsk familie, men konverterte til kristendommen da hun skulle gifte seg.

Dom­me­ren in­sis­ter­te på å til­ta­le henne med hen­nes fars mus­lims­ke navn, Adraf Al-Ha­di Mo­ham­med Ab­dul­lah, under retts­sa­ken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg er kris­ten og er ingen fra­fal­len, svarte Meriam under retts­ sa­ken.

Kris­ten hele livet

Me­riam til­brak­te meste­par­ten av sin opp­vekst sam­men med sin kris­te­n­or­to­dok­se mor, med en mus­limsk far som var ute av bil­det. Da myn­dig­he­te­ne i Sudan fikk vite om hen­nes ek­te­skap med en kris­ten mann, Da­ni­el Wani, laget de en sak mot henne

Da kvinnen ønsket å bevise at hun har vært kristen hele livet, ble vitner nektet å uttale seg i retten.

15. mai 2014 ble Meriam dømt til døden ved hengning av en domstol i Khartoum.

I tillegg ble hun idømt 100 piskeslag for utroskap fordi hun er gift med en kristen mann, et ekteskap det sudanske rettsvesenet ikke anerkjenner.

Av retten fikk hun tre dager til å konvertere til islam. Dette nektet hun, og dermed ble hun dømt til døden.

Les også: Fødte en datter i fengselet

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Dødsdømt kvinne i Sudan pågrepet igjenDødsdømt for sin tro