DAGEN HUN BLE LØSLATT: Sudanesiske Meriam Yahia Ibrahim Ishag (sittende i midten), hennes mann Daniel Wani (t.v.), amerikansk statsborger, men opprinnelig fra Sør-Sudan. Hennes nyfødte jentebaby og parets 20 måneder gamle sønn. En av Meriams advokater, Mohanad Mustafa (t.h.) og andre juridske rådgivere fotografert på et hemmelig sted i Khartoum 23. juni 2014. Foto: AFP / Ishags jurister / NTB Scanpix

Dødsdømt kvinne i Sudan pågrepet igjen

Sudans utenriksdepartement har innkalt USAs og Sør-Sudans ambassadører på teppet etter at kvinnen som ble dømt til døden for å tviholde på sin kristne tro, ble pågrepet på flyplassen tirsdag med et sørsudansk pass, med visum til USA.

Meriam Yahya Ibrahim Ishag ble løslatt fra fengselet mandag etter at dødsdommen var opphevet, men allerede tirsdag ble hun igjen pågrepet sammen med sin amerikanske mann og sine to barn da hun skulle reise fra landet.

«Sudans passpoliti på flyplassen arresterte Abrar da hun la fram et nødpass utstedt av den sørsudanske ambassaden med et visum til USA», heter det i en kunngjøring der hennes muslimske navn ble brukt, og som ble lagt ut på nettsiden til det sudanske etterretningsvesenet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge BBC beskyldes kvinnen for å ha forfalsket offisielle dokumenter for å kunne forlate landet.

Sør-Sudans ambassade i Khartoum opplyser at reisedokumentene, et sørsudansk nødpass, er ekte.

Meriam Yahya Ibrahim Ishag blir holdt i varetekt på en politistasjon i Sudans hovedstad Khartoum.

Hennes mann og to barn oppholder seg angivelig i Sør-Sudans ambassade i Khartoum, ifølge BBC.

To versjoner

Det amerikanske utenriksdepartementet bekrefter at Ibrahim og hennes familie ble pågrepet på flyplassen, og hennes advokat, Mohaned Mostafa, som ble med til politistasjonen, sier at hun trolig blir sittende i varetekt i 24 timer.

Men utenriksdepartementet i Washington har en annen versjon av hendelsene enn advokaten.

– Familien ble midlertidig oppholdt på flyplassen i flere timer av myndighetene som avhørte dem om reisen og reisedokumentene deres. De er ikke blitt arrestert, sier Harf og legger til at Sudan har forsikret dem om at kvinnen ikke er pågrepet.

«Jeg er kristen, ingen frafallen»

Dødsdommen mot Ibrahim vakte kraftige internasjonale protester, og den ble annullert av en ankedomstol mandag etter det sudanske myndighetene kalte uvanlig sterkt press.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den offisielle versjonen er at den 27 år gamle kvinnen kommer fra en muslimsk familie, men konverterte til kristendommen da hun skulle gifte seg.

Dom­me­ren in­sis­ter­te på å til­ta­le henne med hen­nes fars mus­lims­ke navn, Adraf Al-Ha­di Mo­ham­med Ab­dul­lah, under retts­sa­ken.

- Jeg er kris­ten og er ingen fra­fal­len, svarte Meriam under retts­sa­ken.

Det førte til at hun 15. mai ble dømt til døden ved hengning av en domstol i Khartoum.

I tillegg ble hun idømt 100 piskeslag for utroskap fordi hun er gift med en kristen mann, et ekteskap det sudanske rettsvesenet ikke anerkjenner.

Av retten fikk hun tre dager til å konvertere til islam. Dette nektet hun, og dermed ble hun dømt til døden.

Frykt for hennes liv

Ibrahim ble dømt etter islamske sharialover som ble innført i Sudan i 1983. Islamske lærde i Sudan strides om frafall fra islam er straffbart. Liberale lærde i landet har argumentert for at kvinnen ikke har begått en kriminell handling.

Men ifølge redaktør i den sudanske avisen Elaff, Khalid Tigani, har muslimske ekstremistgrupper i landet jobbet for at regjeringen skal sørge for at Ibrahim får dødsstraff. Både hun og hennes advokater har mottatt dødstrusler

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi frykter for hennes liv, sa en av kvinnens advokater, Mohanad Mustafa, samme dag som hun ble løslatt og straks ført til et hemmelig sted før den planlagte reisen ut av landet.

Sudan ledes av president Omar al-Bashir, som tok makten i landet i 1989. Dødsdommen mot Ibrahim førte til kraftige internasjonale protester og fornyet oppmerksomhet om regimet.

Al-Bashir, som er etterlyst av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for mistanke om forbrytelser mot menneskeheten, er under internasjonalt press for å løse en rekke konflikter både innenfor og i grenseområdene til Sudan.