Loddefjord kirke er regnet som en karismatisk menighet innenfor Den norske kirke. Foto: Bjørn Olav Hammerstad

Budsjetterte i tro

Stiftsdirektøren i Bjørgvin tilbakeviser at striden om hvem som skal være prest i kirken har ført til sviktende gaveinntekter.

Regnskapet for de siste tre årene viser nemlig at gaveinntektene har vært stabile.

– De økonomiske utfordringene i Loddefjord kirke strekker seg tre år tilbake i tid og er ikke noe som skyldes ansettelsen av ny prest i fjor, sier Jan Ove Fjelltveit.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stiftsdirektøren er daglig leder for bispedømmerådets virksomhet og leder for bispekontoret.

Han mener derfor at det er misvisende at medlemmer av menighetsrådet setter ansettelsesprosessen i fjor i sammenheng med at to ansatte nå har mistet jobben, slik Dagen skrev tirsdag.

Budsjetterte i tro

Regnskapene for Loddefjord kirke viser underskudd de siste to årene. Underskuddet skyldes at menigheten i 2012 budsjetterte med gaveinntekter på 600.000 kroner. De fikk inn 196.000 kroner.

– Menighetsrådet budsjetterte høyt. Dette tålte ikke økonomien i Loddefjord menighet slik regnskapet viser, forteller økonomisjef Bjørg Sveinall Øgaard.

Den dristige budsjetteringen hadde sin bakgrunn i at menighetsrådet ønsket å styrke givertjenesten.

– Vi ønsket å styrke givertjenesten. Det var et trosprosjekt. I ettertid har jeg ikke noe problem med å innrømme at vi var for dårlig til å følge opp givertjenesten, sier Eivind Bjørnar Hetlevik, som var sokneprest da.

En annen årsak til at menigheten har kommet i økonomisk uføre er, ifølge Hetlevik, Bergen kirkelige fellesråd sine økonomisystemer.

– Vi visste ikke hvordan vi lå an. Det var først i juni 2013 at vi visste hvordan 2012 hadde vært rent økonomisk. Det reelle underskuddet var mye høyere enn vi var klar over. Vi fikk ikke tilstrekkelig hjelp i budsjettet. Da vi ble observant på dette i 2013 gjorde vi grep for å få styrke givertjenesten i menigheten, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sluttet å gi

Oversikten over givertjenesten i Loddefjord kirke viser at menigheten har gitt rundt 200.000 kroner i året de siste tre årene frem til desember 2013. Dagen har ikke tilgang på tall som viser hvor mye menigheten har gitt det siste halvåret.

Men ifølge Terje Aarland, som sitter i menighetens økonomiutvalg, har givertjenesten nesten stoppet opp.

– Perioden for de første månedene i år viser at givertjenesten har mer eller mindre stoppet opp, sier han.

Aarland er overbevist om at dette har sammenheng med uenighet om ansettelse av ny prest og at tidligere prest Einar Bjørnar Hetlevik ikke lenger får komme til menigheten.

– Jeg har snakket flere som begrunner at de ikke lenger gir av disse årsakene, sier Aarland.

Les også: Dette har skapt utfordringene i Loddefjord kirke

Les også
«Menighetens ønsker veier ikke alltid tyngst»
Les også
Karismatisk­, elsket og ­uønsketEinar Ekerhovd
Les også
Dette har skapt krise i Loddefjord kirke
Les også
Prestevalg har skapt full kriseloddefjord kirke