Flere organisasjoner vil ha siviltjenesten tilbake. De frykter den kvinnelige verneplikten kan føre til at flere tvinges inn i en tjeneste de ikke ønsker. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB scanpix

Krever å få tilbake siviltjenesten

Etter at kvinnelig verneplikt ble vedtatt, vil Fredsrådet, OMOD, SU og Kvinneliga for fred og frihet ha siviltjenesten tilbake. Hver sjette søknad om fritak fra militærtjeneste blir i dag avslått.

I 2012 ble siviltjenesten avskaffet, men det er fortsatt mulig å søke fritak for militærtjeneste dersom det strider mot ens «alvorlige overbevisning». De siste årene har 83 av 545 søknader om fritak blitt avslått, skriver Ny Tid.

Med innføringen av verneplikt for kvinner, er det nå enda flere som risikerer å måtte gjennomføre en militærtjeneste de ikke ønsker å delta i.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dess mer allmenn verneplikten er, dess viktigere er det med et sivilt alternativ til den. Det burde være et minimumskrav at de kvinner som ønsker det, får velge førstegangstjenesten bort til fordel for å arbeide med sivile oppgaver, noe som bedre reflekterer deres verdier og ønskelige samfunnsbidrag, sier leder Hedda Langemyr i Norges Fredsråd.

Sammen med Organisasjonen Mot Offentlig Diskriminering, Sosialistisk Ungdom og Kvinneliga for fred og frihet tar hun nå til orde for å få tilbake siviltjenesten.

Seniorrådgiver Odd Jostein Sæter (KrF) i Stortingets forsvars- og utenrikskomité sier han ikke var kjent med at 83 søknader om fritak er avslått siden 2003. Han vil undersøke praksisen.

– Det er jo et problem dersom folk som av ulike grunner ikke kan avtjene verneplikt, likevel pålegges dette, sier Sæter og påpeker at siviltjenesten ble avskaffet fordi behovet for den i stor grad er borte.

Les også
Siviltjenesten blir historie
Les også
Søreide vil ha minoritetsungdommer inn i Forsvaret
Les også
Søreide håper på kvinnerush i Forsvaret