Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Horne foreslår statsborgerskapstest

Inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) foreslår krav om bestått prøve i samfunnskunnskap og norsk muntlig for innvandrere som vil bli norske statsborgere.

Regjeringspartiene ble enige med støttepartiene Venstre og KrF om å innføre testen i Sundvolden-erklæringen. Nå sendes lovforslaget ut på høring.

– Grunnleggende kunnskaper om det norske samfunnet og et minimum av muntlige ferdigheter i norsk er dessuten avgjørende for vellykket integrering, sier Horne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun viser til at det allerede er krav om gjennomført opplæring i norsk og samfunnsfag, og mener søkerne må kunne vise til resultater fra denne opplæringen.

Kravet skal gjelde søkere om norsk statsborgerskap mellom 18 og 67 år. Personer som har vist at de har tilstrekkelige kunnskaper, eller som ikke er i stand til å delta i norskopplæring, skal være unntatt for kravene, ifølge departementet.

For å bestå prøvene, må søkeren om statsborgerskap forstå enkelt norsk dagligspråk og kunne uttrykke seg om sin egen person, familie, nære omgivelser og arbeid. Samfunnsfagsprøven eksisterer allerede i dag og er obligatorisk, men det er per i dag ikke obligatorisk å få bestått.