Færre fosterbarn får bo hos slekten

Fosterbarn har det best hvis de får bo hos slektninger, viser forskning fra professor Amy Holtan ved Universitetet i Tromsø. Likevel blir flere barn plassert i fremmede hjem.

Holtan har forsket på slektsfosterhjem. Hun sier tilNRK at barn får en mer stabil livssituasjon hvis de bor hos slekt.

– Fosterbarn som får vokse opp hos egne slektninger får en tryggere barndom og klarer seg bedre i voksenlivet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at 38 prosent av fosterbarna i Norge ble plassert hos slektninger i 2009. I 2012 var denne andelene nede i 31 prosent.

Generalsekretær i Landsforeningen for barnevernsbarn, Maria Reklev, er bekymret for utviklingen.

– Det er underlig at barnevernet ikke finner plass til flere barn i slekt og nettverk, trass pålegg fra myndighetene, sier Reklev.

Holtan er redd nedgangen kan skyldes gamle fordommer i barnevernet.

– Man tenker at der foreldre har problemer, så har det gjerne vært et problematisk miljø i utgangspunktet, men selv i de mest håpløse sakene viser det seg ofte at det likevel finnes en som har vært der for barnet, og som er skikket til å ta hånd om det, sier hun.

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) deler bekymringen for utviklingen og vil øke innsatsen for å snu denne trenden.

– Vi jobber for at alle skal se nytten av å plassere barna i slekt og nettverk, for vi vet at det er gode plasseringer for veldig mange barn, sier fagsjef Børge Tomter. Direktoratet.