Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB Scanpix

Fire av ti abortsøkere brukte prevensjon

Nesten fire av ti kvinner – 36,5 prosent – brukte prevensjon da de ble gravide, viser en undersøkelse blant abortsøkende kvinner. Sikrere prevensjon kan senke aborttallene, mener fødselsleger.

– Tallet på kvinner som blir gravide på tross av at de bruker prevensjon, er høyere enn man skulle ønske, sier Julie Lid til Vårt Land.

Les også:
Dagen-leser betaler kors- annonse over to sider i VG

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sammen med to fødselsleger har medisinstudenten sett nærmere på 80.000 aborter som ble utført i femårsperioden 2007 til 2011. Hovedfunnene i kartleggingen overrasker. De yngste kvinnene – de under 20 år – brukte mest prevensjon, likevel ble 40 prosent gravide.

«Våre funn kan tyde på at noen kvinner med høy fertilitet opplever prevensjonssvikt og begjærer svangerskapsavbrudd ved en ikke planlagt graviditet», skriver de tre som har utført kartleggingen – Lid og fødselslegene Ellen Marie Strøm-Roum og Anne Eskild.

Funnene legges fram fredag på årsmøtet til Norsk gynekologisk forening i Trondheim.

– Våre funn indikerer at for mange kvinner bruker feil prevensjon eller at de bruker prevensjonen feil. Det er for eksempel lett å slurve med p-pillebruken. Tar man ikke p-piller daglig svekkes prevensjonseffekten, sier Lid.

Hun er klar på hva kvinner som ikke ønsker å bli gravide heller bør bruke.

– I dag bruker få kvinner spiral, p-stav, p-sprøyte eller p-plaster. Dette er langtidsvirkende prevensjonsmetoder som er sikrere enn p-piller, og har få brukerfeil, sier Lid.

Les også
Håper å unngå politisk spill i bio-debatter
Les også
Søker grenser for gentester og blodprøvefaktaFosterdiagnostikk
Les også
Dagen-leser betaler kors- annonse over to sider i VG
Les også
Det kan bli færre abortnemnder
Les også
– Gutter og menn må ta ansvar ved graviditet