Svenske marinefartøy ligger til kai ved flåtebasen i Berga i Småland etter at ubåtjakten i Sverige nå er avsluttet. Foto: Fredrik Sandberg / NTB scanpix

Avslutter ubåtjakten i Sverige

Etter en uke med resultatløs leting etter en mulig fremmed ubåt avslutter det svenske forsvaret nå den storstilte operasjonen i Stockholms skjærgård.

– Klokken 8 fredag morgen ble hoveddelen av den marine etterretningsoperasjonen som har vært gjennomført i Stockholms skjærgård siden forrige fredag, avsluttet, skriver Försvarsmakten i en pressemelding.

– Det innebærer at hoveddelen av fartøy- og amfibiestyrken har gått til havn og gjenopptatt normal beredskap, heter det videre. Kun en liten del av styrkene vil bli værende i området.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forsvaret har varslet en pressekonferanse i Stockholm klokka 10 fredag.

Ville ikke si «ubåt»

Det var for nøyaktig en uke siden at en storstilt operasjon ble iverksatt i skjærgården utenfor Stockholm etter at det var kommet flere meldinger om observasjoner av det som kunne være en mulig fremmed ubåt.

Verken forsvaret selv eller den svenske regjeringen har villet si konkret at de jaktet på en ubåt, men har omtalt det hele som en etterretningsoperasjon.

– Ny fase

Beslutningen om å avblåse operasjonen kommer etter et par dager med lavere aktivitet. Onsdag kunngjorde forsvaret at søket hadde «gått inn i en ny fase» og at flere av marinefartøyene som hadde deltatt i letingen, hadde lagt til kai.

Likevel fastholdt forsvarsledelsen både onsdag og torsdag at innsatsen pågikk med uforminsket styrke.

Operasjonen pågikk i sju døgn. Hvordan det går i arbeidet med å analysere de to nye observasjonene av mulig fremmed undervannsaktivitet som det ble redegjort for mandag, er ikke kjent ennå, skriver Expressen.

Les også
– Kan endre hvordan vi forholder oss til Russland
Les også
Sverige utvider forsvarssamarbeid med Estland