TENKE NYTT: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener partiet må våge å se på familiepolitikken på nytt. Illustrasjonsfoto: Frank May

Lite populært kontantstøtte-utspill fra Støre

Tidligere likestillingsminister Grete Berget (Ap) går sammen med flere Ap-kvinner mot Ap-leder Jonas Gahr Støres forslag om å beholde kontantstøtten for de minste barna.

Støre tok lørdag til orde for å beholde kontantstøtten for ettåringer og ber partifellene tenke nytt i familiepolitikken.

– Hvis vi skal være et parti med tiden, så må vi lytte til familiene og forstå det de står i. Og da er det ikke sikkert at det vi har ment i tidligere tiår, er helt riktig for kommende tiår, sa Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Utspillet kom da Støre talte til kvinnenettverket i Arbeiderpartiet.

Til landsstyret i partiet slo Støre tirsdag fast at full barnehagedekning fortsatt er et mål for Ap, samtidig som han stilte spørsmål ved om politikerne virkelig har forstått krysspresset som mange småbarnsforeldre står i.

– Vi må lytte til mødre og fedre og finne gode løsninger for familiene og småbarna som ikke ønsker å starte fullt opp i barnehage når barna fyller ett år, sa Støre.

Han tok til orde for å skrive et nytt kapittel i en moderne familiepolitikk, men understreket at Ap «ikke er låst i hvordan vi gjør dette».

Les også analyse skrevet av Vebjørn Selbekk: Kontant støtte til egen regjeringsmakt

Takk

Tirsdag morgen møtte han leder i KrF, Knut Arild Hareide, i politisk kvarter på NRK P2. Hareide er overrasket, men glad for støtten.

– Det overrasker meg at Ap, som tiår etter tiår har kjempet mot kontantstøtten, nå åpner for å støtte kontantstøtte til ettåringer. Jeg må gi Støre den honnøren. Det er ganske modig å gå til Arbeiderpartiets kvinner og løfte denne tenkningen, sa Hareide til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Siden kontantstøtteordningen ble innført i 1998, har det vært betydelig motstand mot den i partiet generelt og hos Ap-kvinnene spesielt.

Reagerer kraftig

Men i egne rekker er det lite støtte for Støres utspill om å omfavne kontantstøtten.

– De borgerlige er best på å drive borgerlig politikk, sier Grete Berget til Klassekampen.

Berget var barne- og likestillingsminister mellom 1991 og 1996, og kan se tilbake på 40 års medlemskap i Ap. Hun reagerer kraftig på at Støre vil vurdere å frede kontantstøtten.

– Det er greit å tenke nytt, men da kan en ikke bare pusse på forslag fra de borgerlige, sier Berget, som presiserer at hun uttaler seg i egenskap av å være tidligere statsråd på feltet.

Berget har protestert kraftig mot Støres utspill på Facebook, og mange profilerte Ap-politikere har støttet innlegget. Blant dem er stortingsrepresentant Gunvor Eldegard, tidligere statsråd Ranveig Frøiland, tidligere Oslo-byråd Gro Balas og sentralstyremedlem i Ap Kjersti Stenseng.

Les også lederartikkel i Dagen: Foreldrepermisjon for barnas skyld

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forundring

Ifølge Dagbladet har Støres utspill vakt forundring og til dels sterke reaksjoner i Arbeiderpartiet.

Kampen mot kontantstøtten har vært en kjernesak for Ap i flere år. I valgkampen brukte daværende partileder Jens Stoltenberg kontantstøtten som ett av flere eksempler på en umoderne familiepolitikk.

Venstre-leder Trine Skei Grande sier hun ikke vet om Ap er for eller mot kontantstøtte.

– Jeg er mer enig med Ap enn med Støre, sier Venstre-lederen, og sikter til Aps partiprogram der det heter at kontantstøtten skal avvikles når full barnehagedekning er på plass.

– Da vi snudde, gjorde vi det i alle fall i form av et landsmøtevedtak. Jeg oppfatter dette utspillet som et klossete frieri til KrF, sier Venstre-lederen.

SV-leder Audun Lysbakken synes både utspillet og timingen er merkelig.

– Vi har aldri vært så nær å kunne avskaffe kontantstøtten nå som Venstre har snudd. Det er også en debatt innad i Høyre om dette. Da er det rart hvis Arbeiderpartiet plutselig skal snu og frede den, sier Lysbakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Heller ikke likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik møter nytenkningen til Støre med entusiasme.

– Vi har lenge påpekt at kontantstøtten hindrer likestilling, og at den er til hinder for god integrering både for mødrene som ikke kommer ut i arbeid, og for barna, sier hun til Aftenposten.

I Ap møtes Støres utspill med litt delte meninger. Aps familiepolitiske talskvinne, Rigmor Aasrud, sier hun ikke har endret syn.

Men Støres høyttenkning mottas positivt av lederen i Aps kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt.

– Det er en viktig debatt å ta opp, sier hun.

Men Libe Rieber-Mohn, som satt i redaksjonskomiteen da Aps landsmøte vedtok dagens formulering om kontantstøtten, er helt uenig.

Kontantstøtte

En kontantytelse som i Norge gis til foreldre til barn mellom ett år og tre år som ikke eller bare delvis benytter barnehage med statlig driftstilskudd.

Full støtte utgjorde pr. 2011 kr 3303 pr. mnd., som for 2014 er vedtatt økt til kr 6000. Støtten graderes ned dersom barnet er delvis i barnehage med statlig driftstilskudd. For å få støtte må man søke til NAV-kontoret.

Har vært en kampsak for KrF i mange år, like mye som partier på venstresiden har kjempet imot.

Kilde: Wikipedia, Dagen

Kilde: Wikipedia, Dagen

Les også
Kontant støtte til egen regjeringsmakt
Les også
Foreldrepermisjon for barnas skyld
Les også
KrF-topp vil skrote kontantstøtten
Les også
Kontantstøtte kan bli kommunal ytelseKontantstøtte