ØKT PRESS: Kristne i Kina utsettes for ulike former for begrensninger flere steder i Kina. Søndag ble 100 kristne i Foshan arrestert. Bildet er fra en menighet i Beijing. FOTO: Petar Kujundzic, Reuters/NTB Scanpix

Kinesiske kristne arrestert

Flere 100 kinesiske kristne ble arrestert midt under gudstjenesten i en aksjon mot en kinesisk husmenighet i Foshan i helgen.

Foshan ligger i den sørlige provinsen Guangdong som grenser til Hongkong og Sørkinahavet. Med sine fem millioner innbyggere er den en av de større byene i provinsen.

Arresterte barn

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Politiet aksjonerte mot husmenigheten søndag og arresterte ikke bare voksne, men også barn, ifølge The Christian Post.

Øyenvitner forteller til avisen at omkring 200 politifolk stormet inn i bygningen der den uregistrerte menigheten holder til. Dette skjedde midt under søndagens gudstjeneste.

Arrestasjonene tolkes av lokale troende som en del av en større aksjon mot kristne i landet. I flere provinser blir det meldt om strengere kår, og det er ikke silkehansker som brukes når myndighetene først slår ned på uønsket kirkelig aktivitet.

Rev kirke

I april ble en kirke i Wenzhou i den østlige Zhejiang-provinsen revet av myndighetene. Ifølge avisa Washington Times sendte myndighetene militære sikkerhetsstyrker til Wenzhou for å rive kirken hele kirken md bulldosere fordi den skal ha vært reist i strid med bygningsforskriftene.

Til slutt var det bare en ruinhaug igjen av Sanjiang-kirken som tidligere hadde vært et landemerke i landsbyen Pudong i Wenzhou.

Ukjent årsak

– Vi vet ikke nøyaktig hva som er grunnen til at de stormet inn i vår menighet, sier en lokal kristen i Foshan etter hendelsen søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En velinformert kilde i den norske misjonsorganisasjonen Asia Link sier til Dagen at Kommunistpartiet som styrer Kina, er vare overfor enhver bevegelse som kan tenkes å true partiets maktmonopol. Kirkeveksten som har vært formidabel i Kina gjennom flere tiår, er derfor i realiteten ikke ønskelig sett fra Beijing.

– Regjeringen ønsker ikke at vi skal komme sammen og tilbe Gud i kirken, sier menighetsmedlemmet i Foshan til organisasjonen International Christian Concern (ICC) som overvåker trosfriheten i området. Dette ifølge The Christian Post.

Samtidig sier Dagens kilde i Asia Link at den enorme kirkeveksten kan ha gjort noen lokale menigheter i overkant frimodige. Dette kan være bakgrunnen for at kirkebygningen i Wenzhou ble revet.

– Utrolig

Politiet etterlot seg en skriftlig påstand om at husmenigheten var å regne som et ulovlig møte. 30 av de 100 som ble arrestert, skal tirsdag fortsatt ha vært i varetekt.

– Det er utrolig at lokale myndigheter har arrestert over 100 menighetsmedlemmer, og til og med barn i Foshan. Selv om de fleste nå er løslatt, er dette en traumatiserende opplevelse, uttaler Sooyoung Kim som er leder for ICC i Sørøst-Asia.

Les også
Hevder kirkeveksten i Kina er avtagendeKinas kirkeliv
Les også
Uigurisk professor dømt til livsvarig fengsel i Kina
Les også
Kristen omvendelse utelatt i film av Angelina Jolie
Les også
Dalai Lama ser ikke noe behov for en etterfølger