Meriam Yahya Ibrahim ankom torsdag Italia sammen med sin mann (ikke avbildet) og sine to barn, etter å ha flyktet fra Sudan. Hun ble mottatt italienske myndigheter på Ciampino-flyplassen i Roma. Foto: Remo Casilli / Reuters / NTB Scanpix

Meriam flyktet fra dødsdom i Sudan til Italia

Sudanske Meriam Yahya Ibrahim, som ble dømt til døden for angivelig å ha konvertet til kristendommen, har kommet seg ut av landet og er nå i Italia.

27-årigeMeriam Yahya Ibrahim ble ønsket velkommen til Italia av statsministeren Matteo Renzi da hun ankom i Roma kl 09:45 torsdag formiddag. Flyet ankom Ciampino flyplass og hadde også med hennes familie, skriverThe telegaph.

– I dag er vi glade, det er en dag å feire, da Renzi da han ønsket henne velkommen sammen med sin kone.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det var på et regjeringsfly til Italia med den italienske viseutenriksministeren Lapo Pistelli Meriam og familien fikk reise, ifølge en ikke navngitt tjenestemann. Pistelli sa at pave Frans hadde gitt utrykk for sin takknemmelighet og glede da han ble informert om hennes ankomst.

Familien fikk også 3 minutter sammen med pave Frans. Under møtet takket paven kvinnen for å ha utvist stort mot og iherdighet for sin religiøse tro, opplyser Vatikanet. Ishag og hennes amerikanske ektemann takket så pave Frans for støtte og trøst gjennom hans og mange andre troendes bønner.

«Jeg er kristen, ingen frafallen»

Dødsdommen mot Meriam Yahia Ibrahim Ishag vakte kraftige internasjonale protester, og den ble annullert av en ankedomstol 23. juni 2014 etter det sudanske myndighetene kalte uvanlig sterkt press.

Den offisielle versjonen er at den 27 år gamle kvinnen kommer fra en muslimsk familie, men konverterte til kristendommen da hun skulle gifte seg.

Dom­me­ren in­sis­ter­te på å til­ta­le henne med hen­nes fars mus­lims­ke navn, Adraf Al-Ha­di Mo­ham­med Ab­dul­lah, under retts­sa­ken.

- Jeg er kris­ten og er ingen fra­fal­len, svarte Meriam under retts­sa­ken.

Kris­ten hele livet

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Me­riam til­brak­te meste­par­ten av sin opp­vekst sam­men med sin kris­te­n­or­to­dok­se mor, med en mus­limsk far som var ute av bil­det. Da myn­dig­he­te­ne i Sudan fikk vite om hen­nes ek­te­skap med en kris­ten mann, Da­ni­el Wani, laget de en sak mot henne

Da kvinnen ønsket å bevise at hun har vært kristen hele livet, ble vitner nektet å uttale seg i retten.

15. mai 2014 ble Meriam dømt til døden ved hengning av en domstol i Khartoum.

I tillegg ble hun idømt 100 piskeslag for utroskap fordi hun er gift med en kristen mann, et ekteskap det sudanske rettsvesenet ikke anerkjenner.

Av retten fikk hun tre dager til å konvertere til islam. Dette nektet hun, og dermed ble hun dømt til døden.