NAVNESTRID: Forbundsstyret ønsket å få et navn som er enklere å huske og uttale for å nå nye barn og unge. F.v. nesteleder i forbundsstyret, Sunniva Gylver, styreleder Øystein Magelssen og generalsekretær Adelheid Firing Hvambsal under en opptelling av stemmeberettigede mandag.

Styret skuffet over navn

Det ekstraordinære landsmøtet nektet å endre organisasjonsnavnet, men forplikter nå forbundet til å bruke KFUK-KFUM i all profilering.

Både gledestårer og utmattede delegater var å se da Norges KFUK-KFUMs ekstraordinære landsmøte på Gjøvik mandag kveld vedtok å beholde organisasjonsnavnet.

Etter en syv timer lang debatt gikk landsmøtet mot forbundsstyrets forslag om å forkorte og forenkle navnet til KFUM Norge (Kristelig Forbund Unge Mennesker).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også ungdomsdelegaters forslag KUF Norge (Kristelig Forbund Unge Mennesker) ble nedstemt.

Styreleder Øystein Magelssen er skuffet.

– Vårt forslag til navn ville fungert bedre som merkenavn framover, og ville vært enklere i arbeidet med å profilere oss tydeligere utad til vår hovedmålgruppe, som er barn og ungdom, sier han til Dagen.

Hemmelig valg

Styret hadde et sekundært forslag om navnet KFUKM Norge (Norges Kristelige Unge Kvinner og Menn), men Magelssen trakk forslaget like før avstemningen.

Voteringen ble gjort skriftlig og måtte ha to tredjedels flertall for å kunne endre det juridiske navnet.

Det tredje forslaget som Camilla Ravnsborg Aschjem stilte på vegne av en rekke grupper i forbundet, var å kutte ut «Norges» i dagens navn til kun «KFUK-KFUM». Forslaget ble trukket da de to alternativene ikke fikk tilstrekkelig flertall.

Høy temperatur

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg er selvsagt fornøyd, men jeg er mest opptatt av at vi alle kan gå herfra med en ok følelse. Det har vært mye diskusjon og høy temperatur, men det er mange andre ting vi bør bruke tid på i stedet. Organisasjonen trenger å styrke arbeidet, bli flinkere til å bruke logoen og navnet og få flere frivillige og voksne, sier Aschjem til Dagen.

Kvinnekamp og likestilling var blant argumentene mot å kutte ut KFUK av navnet. Flere ungdomsdelegater tok i debatten til orde for å få et kortere og kjønnsnøytralt navn.

Styreleder Magelssen roser debattklimaet, som «viste stort engasjement for å bevare tilknytningen til YWCA-YMCA».

Trykk på navnebruk

Etter navneskiftet ble droppet, stemte 164 av 175 delegater fram at hele forbundet skal forplikte seg på å bruke merkenavnet med logo i «all profilering av enheter, hovedforeninger, kretser og virksomheter».

Styrelederen er fornøyd med et vedtak han mener innebærer meget begrensede kostnader, nå da navnet ikke endres.

– Det er bestemmelse som vi så langt aldri har hatt og som kan bli kjempeviktig for å bli tydeligere utad, sier Magelssen.

Voteringen

  • Først ble Norges KUF nedstemt med 47 mot 125 stemmer, to blanke og to avholdende.
  • Deretter ble KFUM Norge nedstemt med 81 mot 90 stemmer, én blank stemme og fire avholdende.
  • Da trakk Aschjem sitt forslag om KFUK-KFUM, slik at det juridiske navnet forblir Norges KFUK-KFUM.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Strid om navneskifte og verdier for KFUK-KFUMKFUK-KFUM
Les også
KFUK-KFUM skifter ikke navn