Mina Gerhardsen, generalsekretær i Actis, Rusfeltets samarbeidsorgan. Foto: Actis

Mange arbeidsplasser mangler alkoholregler

Bare fire av ti arbeidsplasser har retningslinjer for bruk av alkohol i jobbsammenheng. Samtidig skjer 43 prosent av folks alkoholinntak på jobben, ifølge forskningsleder Sverre Nesvåg i det regionale kompetansesenteret Korfor i Stavanger.

– Sosiale arrangementer i bedrifter er nesten ikke mulig uten alkohol. Det betyr at arbeidslivet er blitt avhengig av alkoholens virkning for å oppnå gode hensikter, uttalte Nesvåg til Dagens Næringsliv for to år siden.

Generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis, Rusfeltets samarbeidsorgan, hilser KrF-lederens initiativ til en dialog om alkoholbruk i arbeidslivet velkommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: Hareide vil fredagspilsen til livs

– Dette er veldig viktig å ta tak i av tre grunner. Halvparten av éndagsfraværet på jobb skyldes bakrus. Folk opplever drikkepress og det er ekskluderende for dem som ikke drikker, sier Gerhardsen.

Actis jobber for å få retningslinjer for alkohol inn som en del av Intensjonsavtalen for et mer inkluderende arbeidsliv, den såkalte IA-avtalen, som har som formål å redusere sykefraværet. Ny avtale som går frem til 2018 ble inngått mellom regjeringen og hovedorganisasjonene i arbeidslivet i mars i år.

– Det er viktigst å først få på plass målsetninger. Vi ønsker ikke at arbeidsplassen skal være et sted med drikkepress og høyt alkoholforbruk. Vi tror retningslinjer er riktig vei å gå. Skal det drikkes alkohol alle kvelder på seminar? Er det naturlig å ha en alkoholfri dag når man skal tidlig opp på seminar neste dag? Her er det viktig at alle parter er med i prosessen, sier Gerhardsen.

Les også
Hareide vil redusere jobbalkoholenAlkohol på jobb