FÅ RETTIGHETER: Kristne i Pakistan føler seg marginalisert og uten rettsvern. Denne uken demonstrerer kristne pakistanere i Europa, mot de harde blasfemilovene i landet. Her fra en demonstrasjon i Karachi i 2010.

– Ingen rettssikkerhet for kristne i Pakistan

– Det er lett for muslimer og andre å hevne seg på kristne ved å si at de at de har krenket islam, sier Zafar Iqbal. I slutten av uken er han og Hans Olav Syversen (KrF) i Brussel og demonstrerer sammen med kristne fra hele Europa - mot blasfemilovene i Pakistan.

– Senest i forrige uke ble en pakistansk provinspolitiker drept av sin egen livvakt. Livvakten mente tydeligvis at den kristne politikeren hadde krenket islam.

I slutten av denne uken står Iqbal i spissen for en delegasjon med pakistanske kristne. Målet er Brussel, hvor de sammen med andre pakistanske kristne fra hele Europa, skal demonstrere mot blasfemilovene i Pakistan.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lovene går hardt utover kristne og moderate muslimer. Rettssaker gjennomført med betydelig folkelig press for en dødsdom, blir stadig vanligere hevder Iqbal. Kristne fengsles for blasfemi. Og har de først havnet bak murene er det vrient å bli satt fri. Da tar ofte mobben loven i egne hender, noe som kan gå utover både den anklagede og dommerne.

– Asia Bibi er kanskje det mest kjente eksemplet. Hun får ikke saken sin gjenopptatt, fordi den dommeren som eventuelt setter henne fri, vil selv stå i stor fare for å bli tatt livet av. Ingen våger å ta hennes sak og gi henne friheten hun har rett på, sier han.

– Det er ingen beskyttelse for kristne, hverken i lovene eller kulturen. Møter man i retten anklaget for blasfemi, er både politiet og dommerne muslimer. Det er mye hat mot kristne i hjertene til folk.

* Les også:Global kristen

Støtte

Ofte er det vestlige idealister som hever stemmen mot menneskerettighetskrenkelser i andre land. Denne gangen er det diasporaen selv som gjør det. Iqbal er usikker på hvor mange som kommer, men sier det er meldt inn folk fra de fleste sentral-europeiske land.

En av de som blir med fra Norge er stortingsrepresentant for KrF,Hans Olav Syversen. Han skal holde appell for demonstrantene, når de samles i EU-byen.

– Jeg har hatt kontakt med mange ulikekonvertittgrupper - fra Irak, Iran og Pakistan. Dette er et spørsmål som engasjerer meg, og som jeg mener det er viktig å løfte frem politisk. Når man sitter her i Norge og tenker på trosfrihet, er det lett å ta den som en selvfølge. Det kan vi jo, heldigvis. Trosfriheten er yterliggere forsterket i Grunnloven bare det siste året. Men det er dessverre noen som lider. De fengsles, trakasseres og de blir drept, sier han til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hans Olav Syversen trekker frem de strenge konverteringsreglene i islam.

– Mange steder er dette en dødssynd. For meg handler engasjementet i denne saken om å løfte trosfeller som opplever en annen hverdag.

For Syversen passet det greit å reise til Brussel nå, siden Stortinget har sommerferie.

– Hva må til for å få samfunnsendringer som gir trosfrihet? Det vil jeg gjerne være med å løfte frem.