REAGERTE: Sangere og dansere ved Opéra Bastille ville ikke opptre for en kvinne som hadde ansiktet dekket til. Bildet er fra en nylig forestilling ved operaen i Paris. Foto: Thomas Samson, AFP/NTB Scanpix

Nektet å opptre for nikab-kledd kvinne

En kvinne på første rad med heldekkende ansiktsplagg fikk ensemblet ved Opéra Bastille til å steile midt under forestillingen «La Traviata».

BritiskeDaily Telegraph skriver at sangere og dansere tidligere i oktober nektet å gå på scenen igjen etter den første pausen hvis ikke kvinnen forlot lokalet.

Kvinnen, som var turist fra «en av statene ved den persiske gulf», hadde på seg det som beskrives som et heldekkende muslimsk ansiktsslør, en nikab.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De som skulle framføre den italienske operaen «La Traviata» ville ikke gjøre det så lenge kvinnen befant seg blant publikum.

Nikab-forbud

Frankrike innførte i 2011 lovforbud mot å bærenikab på offentlig sted. Forbudet ble opprettholdt av Den europeiske menneskerettsdomstolen tidligere i år.

Kvinnen fikk i pausen etter første akt beskjed om at hun kunne forbli i salen dersom hun tok av segnikaben. Samtidig ble hun informert om at forestillingen ikke ville fortsette før hun enten hadde fjernet seg - eller sløret.

– En betjent fortalte henne at det er ulovlig i Frankrike å bære slike plagg, opplyser visedirektør Jean-Philippe Thiellay til Daily Telegraph.

Da ba kvinnens mann henne om å reise seg, og de forlot forestillingen.

– Det er aldri hyggelig å be noen forlate lokalet, men det hadde oppstått en misforståelse angående loven, og kvinnen måtte enten respektere den eller dra, sier visedirektør Thiellay ved Opéra Bastille.

Strenge bøter

Kvinner som bærer heldekkende ansiktsplagg offentlig risikerer i Frankrike en bot på inntil 150 euro, tilsvarende omkring 1250 kroner. Den som tvinger noen til å bære slør kan imidlertid få hele 250 000 kroner i bot eller det dobbelte av dette dersom kvinnen er under 18 år.

Franske myndigheter har etter at episoden ble kjent denne uka, sagt at den vil se nærmere på regelverket. Dette som som en hjelp slik at det skal bli lettere for museer, teatre og andre offentlige institusjoner å håndheve lovforbudet mot nikab.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forslag falt

Avisen Fædrelandsvennen meldte torsdag atfylkestinget i Vest-Agder med fylkesordførerens dobbelstemme stanset et forslag om å utrede forbud mot burka og nikab på videregående skoler i Vest-Agder.

Les også: Dobbeltstemme hindret nikabforbud i Vest-Agder

I norsk kulturliv er stemningen neppe lik den franske.

Informasjonssjef Lene Jacobsen ved Den Norske Opera og Ballett sier torsdag til Dagen at hun ikke kjenner til at spørsmålet om ansiktsdekkende plagg har vært oppe noen gang i operaen i Bjørvika.