KLAR FOR SYRIA-ANGREP: Et amerikansk F/A-18C Hornet jagerfly fotografert rett før take-off på hangarskipet USS George H.W. Bush i Persiabukten natt til tirsdag 23. september. Foto: REUTERS/U.S. Navy/Robert Burck/NTB Scanpix

– Minst 120 jihadister drept i luftangrep i Syria

Minst 120 ytterliggående islamister er drept i de USA-ledede luftangrepene i Syria, ifølge en eksilgruppe.

Av disse var minst 70 medlemmer av Den islamske staten (IS), melder Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Angrepene rammet IS-stillinger både nord og øst i Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

VIDEO: Se NRKs reportasje etter Syria-angrepene natt til tirsdag 23. september:

I

alt er 300 personer enten drept eller såret i angrepene, som fant sted i provinsene Raqqa, Deir al-Zor og Hasakah, opplyser SOHRs leder Rami Abdulrahman til Reuters. Det er ikke kjent hvor mange sivile syrere som er drept i angrepene, men tidligere har SOHR meldt om åtte sivile ofre, hvorav tre var barn.

SOHR er en opposisjonsvennlig eksilgruppe, som samler informasjon om hva som skjer i Syria fra et nettverk av aktivister som befinner seg inne i landet.

Hareide etterlyser FN-mandat i Syria

KrF-leder Knut Arild Hareide mener USA mangler et klart folkerettslig mandat for å bombe opprørsgruppa IS i Syria, men det vil ikke påvirke partiets syn på videre norsk støtte til koalisjonen.

– Det folkerettslige mandatet er betydelig mer uklart i Syria enn i Irak, derfor er jeg glad for at Norge ikke deltok i denne operasjonen, sier Hareide til NTB.

Han mener USA hadde stått sterkere med et FN-mandat i ryggen.

– Jeg kjenner ikke til at det er noe folkerettslig grunnlag, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For Kristelig Folkeparti er det viktig at det norske bidraget til koalisjonen mot IS, knyttes opp mot Irak. Samtidig medgir Hareide at USA ikke ser ut til å skille mellom operasjonene i de to landene.

– Det er tydelig at USA legger opp til en enhetlig operasjon. Det kan man forstå ut fra militære hensyn, sier han.

Snur ikke

Likevel vil ikke dette ha innvirkning på partiets ståsted, når regjeringen senere trolig vil be Stortinget støtte et utvidet bidrag til koalisjonen.

– Det viktigste for KrF er det folkerettslige grunnlaget for de militære operasjonene som Norge er med i, sier Hareide.

Iraks regjering har bedt omverdenen om hjelp til å bekjempe IS, noe som gir USA og andre land en legitim grunn til å gripe inn militært. Men Syrias regjering har ikke bedt om slik hjelp, og det er ikke gitt noe mandat fra FNs sikkerhetsråd.

Hareide mener regjeringen bør ta opp de folkerettslige sidene i dialogen med amerikanske myndigheter. Han mener det vil være mulig å få støtte i FNs sikkerhetsråd.

– Forskjell fra 2003

Da USA ba om norsk militær støtte til invasjonen av Irak i 2003, sa daværende statsminister og KrF-leder Kjell Magne Bondevik nei fordi det ikke fantes et FN-mandat.

Hareide mener imidlertid at det er en viktig forskjell på dette og nattens bombetokt i Syria, fordi USA denne gangen har alliert seg med flere arabiske land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Israel har skutt ned syrisk fly
Les også
– Damaskus ble informert om USAs bombeplaner
Les også
USA og arabiske land bomber IS-mål i Syria
Les også
– IS oppfordrer til drap på borgere i USAs koalisjon
Les også
Den nye trusselen